Bibliotakeren anbefaler: Fantastisk biltur på Vestlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Bibliotakeren anbefaler:Da har jeg sittet i baksetet på en sliten Camry med Erlend og Yngve vekselsvis bak rattet på en heisatur på Vestlandet. Romanen Vestlandet kan beskrives som en reiseroman. Vi reiser på faktiske veger, men også i en tilstand skrevet fram av forfatter Erlend O. Nødtvedt. Romanen på 190 sider tar hårnålssvinger, de lengste tunnelene og de stupbratte sprangene for å komme ut i mytiske og ville landskap der flom, usannsynlige regnbyger og steinras stadig truer. Samtidig får vi servert anekdoter og fortellinger om flere kulturpersonligheter med tilknytning til området. Vi kan nevne Olav H. Hauge, Olav Nygard, Per Sivle og Jon Fosse. Og vi møter oppdikta representanter for Vestlandets underside; Vestlandets frigjeringsfront, tobakksdyrkere og bjørnejegere. Og ikke minst dukker «Austmannen» stadig opp undervegs. Han er Østlandet i egen person- gjerne ikledd dress. Den viktigste fortellingen i denne romanen er likevel den om Anders Lysne. Lærdalsbonden som ble halshogd i 1803, og hvis hodeskalle sjåførene kjører rundt med i bagasjerommet på Toyotaen.

Anders Lysne ledet lærdalsbøndene i opprør mot danskekongen på slutten av 1700-tallet. Kongen krevde at lærdalsbøndene skulle gjøre militærtjeneste, noe bøndene nektet fordi de mente de gjorde sitt ved å bygge og vedlikeholde forbindelsen mellom vest og øst. Lysne ble halshugget i Bergen i 1803 for dette. Erlend og Yngve har stjålet Lysnes hodeskalle i Bergen for å gravlegge den i Lærdal. Historien om Anders Lysne preger hele reisen og fungerer som en stadig påminning om forholdet mellom makta og folket, sentrum og utkant. Blant Lysnes banemenn var generalveidirektør Christoffer Johannes Hammer, opprinnelig totning og danskekongens mann. Hammer fikk blant annet reist ei marmorstøtte til minne om seg sjøl som vegbygger over fjellet mellom vest og øst. Rester av denne skal stå der den dag i dag. Nødtvedt har reist sin verbal minnestøtte over Anders Lysne, og for alle som leser romanen og ikke kjente historien så vil den nå bli husket og kanskje gjenfortalt.

Romanens forside er J.C. Dahls nasjonalromantiske maleri «Fra Stalheim» satt på hodet. La det være en invitasjon til en frodig, fantastisk og burlesk leseropplevelse.

Nødtvedt debuterte i 2008 med diktsamlinga Harudes etterfulgt av Bergens beskrivelse, 2011 og Trollsuiten, 2014. Vestlandet kom ut i 2017 og er hans første roman.

Siv Ellefsrud

Bibliotekmedarbeider

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags