Et kinesisk liv

ANBEFALER: Selvbiografien «Et kinesisk liv» av Li Kunwu anbefales av Aslak Storaker.

ANBEFALER: Selvbiografien «Et kinesisk liv» av Li Kunwu anbefales av Aslak Storaker.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

BIBLIOTEKAREN ANBEFALERHvordan kan vi forstå hvordan det er å vokse opp i et helt annerledes land, som Kina?

En kan lære mye av å lese historie og statistikk, men det mest autentiske innblikket i andre menneskers liv får vi nok gjennom litteraturen. Li Kunwu har i sin 700 siders tegnede selvbiografi «A Chinese life» gitt oss et unikt innblikk i kinesiske forhold gjennom å fortelle sin egen livshistorie fra 1955 til 2010. Boka minner om Jung Changs roman «Ville svaner», og er lærerik og gripende.

Morsomt nok innleder forfatteren med å avvise at han burde lage en selvbiografi. «Livet mitt som en tegneserie? Tullprat! Jeg er bare én kineser som likner millioner av andre. Ingen vil være interessert i å lese om en vanlig person som meg!» Men Lis medforfatter Phillipe Ôtié svarer at det nettopp er det som gjør ham interessant for et vestlig publikum: Å vise fram hvordan vanlige kinesere tenker og lever.

Og Lis liv er da også spennende å følge fordi han gjennomlever de mest dramatiske endringene i Kinas historie. Vi får se den kollektive galskapen under Kulturrevolusjonen, da skoleelevene ødela gamle kulturskatter og fikk lærerne sine arresterte. Vi får se hvordan Lis far tilbringer år i arbeidsleir for å være kritisk til Mao, men på sitt dødsleie ber sønnen om å alltid være lojal mot kommunistpartiet. Vi får se hvordan egalitære og selvoppofrende idealer blir erstatta av et grådig og kynisk konkurransesamfunn, men også enorm økonomisk vekst og velstand. Kort sagt et kinesisk liv.

Tegnekunstene lærte Li gjennom propagandategninger for kommunistpartiets plakater og aviser. Han er dypt kritisk til deler av sitt lands historie, men for meg gjorde det boka mer interessant at den gir et innenfraperspektiv, fra en som stort sett er fornøyd med systemet. Li forteller om at Kina da han vokste opp var preget av hungerkatastrofer. I dag er de verdens største industriland. «Jeg er overbevist om at Kina framfor alt trenger orden og stabilitet for å utvikle seg», skriver han. «Alt annet er sekundært, etter min mening.»

Vårt bibliotek har boka på engelsk, men vi kan også få tak i den på dansk.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags