Bibliotekaren anbefaler: Hvor siviliserte er vi egentlig?

Kaspar Colling Nielsen: Den danske borgerkrig 2018-24. Oversatt av Kyrre Andreassen. 224 sider. Cappelen Damm 2018.

Kaspar Colling Nielsen: Den danske borgerkrig 2018-24. Oversatt av Kyrre Andreassen. 224 sider. Cappelen Damm 2018.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ketil Arntzen ved Gran bibliotek anbefaler Kaspar Colling Nielsens roman om den danske borgerkrigen (2018-24) ...

DEL

Bibliotekaren anbefaler«Ifølge Nielsen ble boken sett på (av kritikerne) som science fiction da den kom ut i Danmark i 2013. I dag blir den tatt mer på alvor» (Aftenposten 24/1-18)!

Dette er en typisk arrogant og irriterende kritikerholdning, som nærmest latterliggjør sjangeren. «Livet er spekulasjon, og spekulasjon er livet. Hvilket strålende ord! Det betyr å gjette. Det betyr også å gjenspeile» sier en av personene i amerikanske Richard Powers siste roman om trær og sivilisasjon, «The Overstory».

Akkurat.

Den danske borgerkrigen startet i 2018, utløst av en finanskrise, etterfulgt av en generell økonomisk krise i Vesten. Legg til klimaendringer og folkevandringer – og bildet er komplett. Borgerkrigen varte i seks år. Den var selvsagt usedvanlig stygg, opprørerne tapte, den gamle eliten vant.

Hovedpersonen er en 475 år gammel (stamcelleteknologi!) milliardær, som ser tilbake på borgerkrigen og sin uendelig store, og evig tapte, kjærlighet. Historien forteller han til Geoff, hans aller beste venn i evigheten, en 350 år gammel snakkende (stamcelleteknologi!) border collie.

Som usedvanlig ressursrik sjonglerte han lett sider under stridighetene, og endte selvfølgelig opp hos de seirende. Han lever nå et hedonistisk (sex er makt!) liv som evig ung og evig rik blant likesinnede.

Boka er en mørk samfunnsanalyse av Vesten av i dag – hvor den politiske styring stedvis og delvis er ute av kontroll. Det dreier seg om globalisme, populisme, elitisme, om sosial uro og om høy arbeidsledighet i Sør-Europa. Samtidig er fortellingen krydret med en rekke små, absurde fabler om psykiske syke dyr som dømmes til forvaring, om flådde tomaters liv og skjebne, om bonden som hater dyr, men blir en ufrivillig øko-helt osv. Disse historiene er tilsynelatende ikke tilknyttet hovedfortellingen, men utvider likevel bildet.

I et frekt, provoserende språk spekulerer Colling Nielsen om vi mennesker (også) er grunnleggende onde. Hvor siviliserte er vi egentlig? Når våre privilegier blir borte. Når vi plutselig står på utsiden.

Kaspar Colling Nielsen er siviløkonomen som var med på å forutsi den globale finanskrisen allerede i 2004. Dette er hans andre roman. Hans siste bok «Det Europeiske Forår» kom ut i Danmark høsten 2017. Den har innvandring som tema.

«Den Danske Borgerkrig 2018-24» anbefales eventyrlystne lesere som lar seg begeistre av Margaret Atwood, Gert Nygårdshaug og en haug andre ...

Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags