Bibliotekaren anbefaler: Finsk humor i særklasse

De uhengte uslingenes urtehage (2018) av Arto Passilinna

De uhengte uslingenes urtehage (2018) av Arto Passilinna Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Den finske forfatteren Arto Paasilinna døde 15. oktober i år, 76 år gammel. Til sammen ga han ut 35 romaner, hvorav 16 foreløpig er oversatt til norsk.

«De uhengte uslingenes urtehage» («Hirttämättömien lurjusten yrttitarba») er siste oversettelse fra i år, men på finsk utgitt allerede i 1998.

Etterretningsleder Jalmari Jyllänketo blir sendt øst i Lappland av det nasjonale sikkerhetspoliti. Det er mistanker koblet til storbruket Peuravuoma i Turtola kommune, og Jyllänketo gir seg ut for å være kvalitetsrevisor for økologisk landbruksproduksjon. Bruket dyrker sopp flere hundre meter ned i en nedlagt jerngruve, i tillegg til urtehager utendørs.

Rett nok finner han et lik i ei kiste med skurkefjes («sjelden hadde Jyllänketo sett et lik med et så skurkaktig utseende»), men fra å være mistenksom blir han etter hvert delaktig i flere av brukets oppdrag.

Han blir med brukets flyger og trailersjåfør Kasurinen på tur. De «stabler» 50 motorsyklister fra klubben «Hells Manglers» inn i traileren. Gjett hvor de skal. Da kollektivet vil lære Savolax-dialekt henter han lærerinne Emma Oikarinen på snart åtti fra gamlehjemmet. Bak på motorsykkelen sier hun: «No fer du sjå te å få det spitaklet te å skramle, gut». Samme Emma er senere aktivt med på å slå ned et opprør- med haglebørse på ryggen.

Nærmest ved en tilfeldighet letter Jyllänketo og kjæresten Sanna i lufta med et Cessna småfly. Trass en times flyundervisning greier han å lande med hjelp av Kasurinens veiledning pr telefon. Ikke nok med det, han får bygd en flåte og på mirakuløst vis buksert småflyet inn på den- sammen med en gapahuk!

Det skjer masse fantastisk utrolig i denne boken, akkurat som i Paasilinnas øvrige bøker og en kan lure- hvor i huleste tar han det ifra? Og det er alle de merkelige episodene som gleder meg mest ved denne boken. Paasilinna er en høyst original forfatter som er lett å lese og like, og jeg vet han har mange trofaste tilhengere.

En god låner nevnte til meg at kvaliteten på Paasilinnas bøker kan være varierende. «Harens år» og «Kollektivt selvmord» er tips for dem som vil utforske forfatterskapet.

Flesteparten av bøkene på norsk er også lest inn som lydbok.

Jan Erik Sandhals

Gran bibliotek

Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags