Gå til sidens hovedinnhold

Iain [M.] Banks 16. februar 1954 - 9. juni 2013

Artikkelen er over 4 år gammel

I dag er det på dagen 4 år siden den skotske forfatteren Iain Banks døde, 59 år gammel. Han etterlot seg 27 romaner, en novellesamling, en bok om single malt whisky Raw Spirit, (han sluttet tvert å drikke whisky etterpå) og en diktsamling (med Ken MacLeod). En unik stemme i skotsk og britisk litteratur stilnet – høyt aktet, veldig populær og kontroversiell. Sjekk Wikipedia og du finner flere ord, flere lenker om Banks enn om for eksempel Jane Austen. Aye!

Merkelig nok er ingen av hans bøker oversatt til norsk, men enkelte finnes på svensk og dansk. Likevel, siden hans bøker har betydd så mye for meg de siste årene, kan jeg bare ikke la være og kort omtale hans forfatterskap på denne dagen.

Debutboka The Wasp Factory skapte mye omtale i 1984.Det er en dypt ubehagelig og gotisk oppvekstskildring av en 16 år gammel gutt. Hans rituelle sinn og morderiske adferd har provosert mange lesere, men dette er stor litteratur. Iscenesatt som opera i fjor!

Den nattsvarte, men genuint morsomme, humoren og de levende karakterene er allerede på plass. Og den avslutningen! Storartede begynnelser og oppsiktsvekkende avslutninger, det behersket Iain Banks.

I 1987, etter to ytterligere spreke skjønnlitterære romaner (The Bridge, Walking on Glass), publiserte han Consider Phlebas, den første romanen i Culture-serien. Her snakker vi om science fiction (SF) av høy litterær kvalitet. Gjennom ni bind (1987-2012) bygger han opp et overflodssamfunn, en anarkistisk, altruistisk og høyteknologisk sivilisasjon administrert av velvillige (og ironiske/sarkastiske!) kunstige intelligenser kalt Minds. Det dreier seg om mennesker, store ideer og hvordan teknologi kan muliggjøre en utopi - "changing society, imagining the future". Alle utopier har sine mørke sider, og som livet selv er fortellingene i serien rufsete og ofte tragiske. De kan egentlig leses hulter til bulter, men det anbefales kanskje ikke.

Heretter skrev han parallelt skjønnlitterært, som Iain Banks, og SF som Iain M. Banks. Av hans andre skjønnlitterære romaner vil jeg særlig nevne Whit, Transition og familiesagaen The Crow Road. Dette i stor klassisk skotsk fortellertradisjon, og som single malt whisky dreier det seg alltid om kompleksitet.

Til minne om forfatteren, satirikeren og den politiske rabulisten Iain Banks - en hederskar. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.