Småmagisk tegneserieroman gikk av med seieren

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefalerPå tampen av året passer det godt å presentere vinneren av årets Ark barnebokpris. Det er gøy at 10.000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet har stemt fram en tegneserieroman som vinner. «Nordlys. Reisen til Jotundalen» er skrevet og tegnet av en ung debutant fra Trondheim.

Og for en spennende historie dette har blitt! Her møter vi ei tøff og viljesterk jente, norrøne myter, steile vikingjarler, nordlysets magiske tiltrekning, slemme troll og sjøormer, snakkende dyr, små magiske hjelpere og kampen mellom det gode og onde. For i Jotunskogen er det ikke plass for mennesker.

«Nordlys» er historien om Sonja som ikke er som jenter flest. Hun liker seg ute i skog og mark og kan fort drømme seg bort. Hun glemmer faktisk sin egen konfirmasjon! I gave fra onkelen sin får hun en spesiell nål/brosje. Den må hun passe godt på for kanskje er det ekte vikingsølv i den?

Ei natt får Sonja besøk av en fremmed gutt, Espen. Han likner på henne, men noe er annerledes. Han leter etter nåla som Sonja fikk. Da hun gir den tilbake forstår hun at onkelen har besøkt Espens verden. Dit vil Sonja også dra. Men hvordan skal de passere grensen? Løsningen blir å reise på nordlyset. Og på en, to, tre har Sonja reist tusen år tilbake i tid og havner i Jotundalen.

Jeg skjønner godt at ungene har stemt fram denne tegneserien, også omtalt som en grafisk roman. Historien appellerer og illustrasjonene er effektfulle med en nydelig fargepalett. De kler teksten og det eventyraktige svært godt. Det er nesten så illustrasjonene smelter sammen til en film når en blar i boka.

Jeg heier på norske forfattere som tar i bruk vår kulturarv med eventyr og norrøne myter for å skape et magisk univers. Når illustrasjonene også minner om Theodor Kittelsens troll og Røros danner et bakteppe for handlingen – da er jeg solgt. Boka går langt ned og opp i alder og er et perfekt alternativ til de som elsker Amuletten-bøkene.

Dette er første bok i en planlagt serie på fire bøker. Jeg hilser de neste velkommen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags