Alle dagers ende

Jenny Erpenbeck: Alle dagers ende. Oktober 2018. 257 s.

Jenny Erpenbeck: Alle dagers ende. Oktober 2018. 257 s.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefalerHvordan påvirkes livene våre av tilfeldigheter, og hvordan påvirker døden menneskene rundt oss? I «Alle dagers ende» lar den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck hovedpersonen hennes dø fem ganger. Det er blitt en usedvanlig klok og sterk fortelling.

Den navnløse hovedpersonen er født av en jødisk mor i den østerrike-ungarske provinsen Galicia i 1902, og i første kapittel dør hun som spebarn. Vi får følge reaksjonene til det døde barnets mor, far og bestemor, og se hvordan dødsfallet på ulikt vis preger og ødelegger familien. Men så går plutselig Erpenbeck videre og spør: Men hva om en av foreldrene hadde klart å redde barnet fra å dø? Hva ville da skjedd? Og lar oss så følge en alternativ tidslinje i neste kapittel, der hovedpersonen lever som en ungjente i Wien under første verdenskrig. Igjen skrives det inn en mulig, tilfeldig, død og dens konsekvenser, og det samme gjentar seg i tre seinere kapitler: Vi får glimt av hvordan hovedpersonen kunne levd (og dødd) i eksil i Sovjetunionen, som forfatterinne i DDR, eller på aldershjem i det forente Tyskland.

Språket er nydelig og poetisk, hør bare på skildringen av hovedpersonens politiske oppvåking: «Nei, formålet med ungdommen var ikke lenger å kaste bort ungdommen, vente på at tiden skulle gå så man kunne trekke på seg årene som en utbrukt trøye mange hadde slitt før en. Formålet var ikke å bukke under for tidligere generasjoners feiltrinn, men å slites opp i kampen: for en ny verden, en verden av et slag verden aldri før hadde sett.»

Dette er en fortelling om Europa i det 20. århundre, om vanviddet og barbariet som lå i verdenskrigene, jødeutryddelsen og massehenrettelsene. Og om den stadige trusselen om å havne i fattigdom uten sikkerhetsnett, der tanken på prostitusjon kan være en av få mulige måter å overleve på igjen og igjen dukker opp for de kvinnelige hovedpersonene. «Ville det virkelig være så ille å selge kroppen og kroppsåpningene sine på times- eller halvtimesbasis, for å holde liv i den samme kroppen?»

«Alle dagers ende» er en virvelvind av ei bok, fylt med sterke følelser og uutgrunnelige refleksjoner. Den vil gjøre inntrykk på alle som leser den.

Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags