Gå til sidens hovedinnhold

Ny kinosjef med lyse ideer for kinobygget

Artikkelen er over 4 år gammel

Torstein Nybø tar over som kinosjef i Gran og vil dra på erfaringene fra kultursalen når han skal snurre film for hadelendingene i årene framover.

– Får vi se om nøkkelen passer da ...

Sier Torstein Nybø før han offisielt åpner døra til Brandbu kino for første gang som kinosjef. Etter en godt besøkt og variert feiring av Hadeland kultursal, som fylte fem år i år, er Nybø klar for utfordringene den nye jobben gir. Skjønt, han ser mulighetene framfor noe annet.

– Fellesnevneren for det å være kinosjef og det å drifte kultursalen er å skape kulturelle publikumsaktiviteter. Jeg bekjenner meg til den filosofien om det å skape aktiviteter, skape samhold og tilhørighet, sier Nybø.

 

Mer variasjon

Erfaringene fra jubileumsuka på kultursalen, hvor salen skiftet ham hele 16 ganger og også debuterte som fullblods rockescene, ønsker han å viderebringe til kinosalen. Og gangene og rommene utenfor. En av de mange tankene har går svanger med er å muligens skape et kreativt samlerom på Hadeland.

– Det jeg ønsker å se på er det å skape en arena for kreativ næringsutvikling. Det kunne vært artig å fylle huset med kulturell aktivitet, så det blir en slags næringsklynge med kreativ virksomhet på Hadeland. For eksempel å ha utleie av kontorer til enmannsforetak som webdesignere og den slags, sier han.

Han ser også for seg en ytterligere bruk av kinosalen til for eksempel kurs og konferanser og mener det er både et marked og behov.

– Dette blir en del av omstillingen i Gran kommune, hvor vi kan tilby dette til selvkost, altså at det betaler for seg selv, og dermed unngår vi å rammes av eventuelle nedskjæringer, sier han.

Bredde og tilgjengelighet

Brandbu kino skal uansett være en kino først og fremst, noe Nybø gleder seg til å ta fatt på.

Han håper å kunne tilby et bredere tilbud på lerretet og for et bredere publikum til forskjellige tider. Det være seg filmnerder som mener Werner Herzogs «Nosferatu» er mer tro mot legenden om Dracula enn Francis Ford Coppolas «Dracula», eller for den saks skyld den mer tannløse «Twilight"-serien. Muligens vil pensjonister kose seg med gamle «Bussen» med Leif Juster i hovedrollen, uten å mene at det er mot normalt.

– Førstkommende søndag viser vi for eksempel «Luther» i samarbeid med kirken i Gran, som en del av jubileumsprogrammet for 500-årsmarkeringen av reformasjonen. Historiske hendelser kan for eksempel markeres med en film. Skoleklasser bruker kinoen allerede i dag, så det vil vi fortsette med, sier Nybø.

Men det blir storfilmer også, og Brandbu kino er en av dem som vil vise den nye «Star Wars» når den har premiere i desember.

– Kinosalen er tipp topp utstyrsmessig, så det er ikke noe å utsette på den i så måte. Så kan det byggmessige muligens diskuteres, men det blir i så fall en sak for de folkevalgte, sier han.

Kulturell storstue

I løpet av femårsfeiringa for Hadeland kultursal har Nybø også fått gjort seg opp noen tanker og erfaringer om kultursalen som arena for konserter, og kulturhus.

– Vi brukte jo bygget som et vanlig kulturhus, og det fungerte kjempebra, takket være godt samarbeid med biblioteket og skolen, sier han.

Blant annet fikk kultursalen testet rockeformen under konserten med Tindrum med Jørn Lande, noe Nybø mener var en test som ble bestått med glans.

– Vi burde bruke den mer, slik at vi kan få inn større artister til området. Det betyr ikke at vi skal tråkke Musikk-kjellern på tærne, men kultursalen kan huse 540 publikummere mot deres 281. I tillegg var tilbakemeldingene at bruken av serveringstelt utenfor spesielt velkomment, sier Nybø.

– Men når det gjelder utleie så vil vi først og fremst i tiden framover se Huset i Brandbu, Granvang og kultursalen under ett, slik at alle som trenger et lokale vil finne det som egner seg best for sitt formål, presiserer han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.