STRÅLENDE TILBUD: - Vi kara har godt av å bli utfordret, og med tanke på alle de positive virkningene av seniordansen er det et utrolig bra tilbud, sier Gunnar Hansen fra Gran.
Per Eivind Knudsen

– Vi danser ikke til sutremusikk

Livet stopper ikke når du blir eldre, eller mister ektefellen. Når du møter den ensomme høsten, kan redningen være en tango, en samba eller en masurka. – Er vi først innenfor, kan vi ikke gå glipp av det, sier Marit Tingelstad, styreleder i Brandbu Seniordans.
Publisert

BRANDBU: Bordene er fullsatte inne på Trivselshuset i Brandbu. I likhet med naboen Mekonomen, handler det vel om en slags service. Mental EU-kontroll muligens. Vi kan strekke oss så langt som å påstå at det foregår ukentlig understellsbehandling, kombinert med renhold av den menneskelige kjørecomputeren.

– Jeg leste en gang at seniordans senker risikoen for aldersdemens med opptil to tredeler. Det slår det meste, sier Gunnar Hansen fra Gran.

FOKUS: Seniordans innebærer ikke stusselig subbing til sutrete klagesang. Med både masurka, linedance, vals og mambo på programmet må deltakerne beholde fokuset.

FOKUS: Seniordans innebærer ikke stusselig subbing til sutrete klagesang. Med både masurka, linedance, vals og mambo på programmet må deltakerne beholde fokuset. Foto:

Sosial selvhjelp

Som en av visstnok altfor få menn fant han dansen for ni år siden. Han ble værende. Det fantes ingen grunner til å kutte ut.

– Vi får trimmet hodet når vi holder på med de forskjellige dansetypene, alle trinnene og ikke minst musikken. I tillegg er det jo det fysiske. Så jeg kommer ikke på noen aktivitet som hjelper mer for vår aldersgruppe, sier han.

Tingelstad opplevde noe av det samme. Da hun ble mast med av en venninne, ble hun værende. Det sosiale. Mangelen på «sutremusikk». Trimmen. Utfordringen.

BLIR VÆRENDE: - Seniordansen startet opp i 2000, og når vi først har blitt med, så blir vi værende. Både på grunn av det sosiale og det helsegivende, sier Marit Tingelstad.

BLIR VÆRENDE: - Seniordansen startet opp i 2000, og når vi først har blitt med, så blir vi værende. Både på grunn av det sosiale og det helsegivende, sier Marit Tingelstad. Foto:

– Kabal og kryssord som hjernetrim er bra det, men det mangler det sosiale. Selv de som sitter i rullestol kan være med på seniordans, sier Tingelstad.

– Og så er det ikke sånn sutremusikk. Sanger vi hørte på da vi var unge, det spilles. Skriv det!, sier Tingelstad.

Så vi skriver det.

POPULÆRT: Tilbudet er lagt opp slik at alle skal få det til, men det etterlyses flere menn. – Karene har godt av å bli ristet litt i, mener parkettprinsessene på seniordansen.

POPULÆRT: Tilbudet er lagt opp slik at alle skal få det til, men det etterlyses flere menn. – Karene har godt av å bli ristet litt i, mener parkettprinsessene på seniordansen.

Utfordring

Instruktør Kirsten Rønningen tar vennlig kommandoen over de rundt 30 danseglade seniorene. Spesielt mannfolka følger nøye med på beinføringa. Ifølge Tingelstad, burde det vært flere, noe Hansen sier seg enig i over medbrakt termoskaffe og nistepakke.

– For huet vårt er dette tilbudet utrolig bra. Delvis fordi vi må innordne oss. Vi karer liker å tro at vi får til alt, men vi er nok heller litt treige. Så vi trenger utfordringen. Vi trenger å lære noe nytt, sier Gunnar Hansen.

OMSORG: Gunnar Hansen, Karin Rogne og Marit Sangnæs Staksrud trekker alle frem det sosiale som et viktig moment på seniordansen. - Vi får en omsorgsfølelse for hverandre, og det kan bli til at dersom noen ikke er der en dag tar vi en kikk innom for å se at det står bra til, sier de.

OMSORG: Gunnar Hansen, Karin Rogne og Marit Sangnæs Staksrud trekker alle frem det sosiale som et viktig moment på seniordansen. - Vi får en omsorgsfølelse for hverandre, og det kan bli til at dersom noen ikke er der en dag tar vi en kikk innom for å se at det står bra til, sier de. Foto:

Uten å bli for høy på pæra karakteriserer han deltakerne på seniordansen som plussvarianten av eldre. De som søker et sosialt fellesskap. Som søker mestringsfølelsen.

– For dem som er blitt enker eller enkemenn blir dette som en fornyelse. Her får de også en omsorgsfølelse, skyter Marit Sangnæs Staksrud fra Brandbu inn.

«PLUSSVARIANTEN»: - Det blir så altfor lett å mure seg inne alene når alderen kommer, eller man mister ektefellen. Her er vi plussvarianten av seniorene, som søker det sosiale fellesskapet, mener Gunnar Hansen over kaffekoppen i pausa.

«PLUSSVARIANTEN»: - Det blir så altfor lett å mure seg inne alene når alderen kommer, eller man mister ektefellen. Her er vi plussvarianten av seniorene, som søker det sosiale fellesskapet, mener Gunnar Hansen over kaffekoppen i pausa. Foto:

Vennskap

For medlemmene er den ukentlige dansen noe å glede seg til. Det samme blir gjensynet med dansepartnerne. I ny og ne blir det til at enkelte gleder seg litt ekstra. Søt musikk oppstår på parketten til fordums toner. Den nye våren i livets høst.

– Jo da, det har blitt litt sjekking her. Vennskap som går utover dansen. Det er ikke så gærent det, humrer Hansen.

Ved bordene skravles det over kringle og kaffe. Danseføttene får litt hvile før del to starter opp med linedance. Seniordans er ikke tafatt subbing til utspilt Prøysen, men sosial huskestue for de livsrike.

NY VÅR: Det blir avslørt at det har oppstått søt musikk mellom dansepartnere etter at de meldte seg inn i tilbudet.

NY VÅR: Det blir avslørt at det har oppstått søt musikk mellom dansepartnere etter at de meldte seg inn i tilbudet. Foto:

Av og til er rett og slett ikke kabalen eller kryssordet nok.

Tangoen venter, og den er som kjent for to.

Artikkeltags