Legenden Bill Shankly

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefalerI 2006 var jeg i Liverpool med 3 kompiser. Vi hadde billetter til fotballkamp på Anfield, og utenfor stadion sto statuen av Bill Shankly. Vi visste han var en legende, men utover det egentlig lite. Jeg er oppvokst med tippekampene på TV, og det irriterer meg at jeg ikke erindrer Bill Shankly på benken til Liverpool.

David Peace har skrevet ei fascinerende bok om Shankly i romans form. Han tar over som manager i 1959 når Liverpool Football Club ligger i 2.divisjon. Vi følger laget på vei opp til 1.divisjon, og etter hvert triumfer i hjemlig liga og utenlands. I 1974 trekker Shankly seg overraskende tilbake, midt i Liverpools storhetstid. "Rød eller død" omhandler også tida etterpå. Shankly fortsetter blant annet å møte på treningene, og tilslutt må styreformannen be han avslutte det.

Shankly var skotsk og fra enkle kår, sosialist, og klubben sto i sentrum for ham. Peace får fram dette fortreffelig med sin særegne stil. Med korte, repeterende setninger blir en fanget av teksten. Sesongene gjennomgåes kamp for kamp. Tilskuertall og lagoppstillinger nevnes for nesten hver kamp, samt levende kampreferat med pasninger og målscorere. Peace angir kilde for dette bak i boka, han må ha brukt masse tid på dette. Sånn sett er den et nostalgisk oppslagsverk.

Shankly bruker all sin energi for klubben. Han poengterer hele tida for spillerne at det er klubben som er viktig. I vår tid hvor penger har ødelagt fotballen, gjør det godt å lese om Shankly. Når Kevin Keegan signerer for klubben i mai 1971 får han allernådigst forhøyet ukelønna fra 35 til 50£, og beskjed om å ofre seg for klubben og tilhengerne: «Da vil du aldri behøve å be meg om lønnsforhøyelse igjen». Det er mye direkte tale, og en kan spekulere i hvor mye som er fakta eller ikke. Uansett gjør det innholdet frodig i denne besettende boka.

Shankly’s kjente sitat virker betegnende på han som person etter å ha vært igjennom boka: «Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that».

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags