Krim med kvalitet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

«Ved elven» fra 2011 var mitt første møte med amerikanske John Hart (f.1965). Ikke bare en spennende thriller men også en hovedperson du kom tett på og følte sympati og sårhet med.

Endelig er Hart ute med en ny thriller i norsk oversettelse etter 4 års pause. Jeg har ventet på denne.

I «Syndenes forlatelse» har politibetjent Elizabeth «Liz» Black reddet en ung jente fra en låst kjeller og drept 2 brutale voldtektsmenn. Politimannen Adrian Wall blir løslatt etter 13 års fengsling og mishandling for et drap han kanskje ikke har begått, og utenfor venter en fjortenåring med revolver for å hevne drapet på mora si. Rett etter dukker et lik opp i kirka, svøpt inn i mykt lin og plassert på alteret. Liz har tilknytning både til Wall og fjortenåringen Gideon på forskjellig vis.

Etter hvert knyttes disse trådene sammen. Hart bygger handlinga mesterlig opp. Troverdige personer vi kommer innpå, intriger og overraskelser underveis, og ikke minst godt språk. På omslaget står segl med «Den litterære thrillerens mester». Det går jeg god for. Han er den eneste som har vunnet den amerikanske Edgar-prisen (for roman) to ganger.

Jeg synes denne boka har visse likhetstrekk med «Sønnen» av Jo Nesbø. I flere av bøkene til Hart er det personer (ofte barn) som har kommet skeivt ut i livet. Akkurat lik gutten som sitter fengslet i «Sønnen». Hart skriver dog ikke så voldelig som Nesbø.

Jeg anbefaler alle de fem oversatte bøkene til Hart, han fortjener en stor norsk leserskare. På biblioteket har vi plassert disse på krim-hylla vår, men en må ikke være krim-entusiast for å ha glede av disse bøkene. De kunne godt ha stått ved siden av Hamsun på grunn av sin litterære kvalitet.

Start gjerne med «Ved elven», det er i hvert fall min personlige favoritt. Jeg hørte lydboka av denne, fint lest av Trond Peter Stamsø Munch.

«Løgnenes konge» (2008), «Det siste barnet» (2010), «Ved elven» (2011),» Brødrene fra Iron House» (2012). Alle bøkene unntatt den første, er utgitt som lydbok på CD. «Syndenes forlatelse» blir lest av Bendik Østbye Johannessen.

Jan Erik Sandhals

Gran bibliotek

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags