VIL FØLGE DRØMMEN:  - Nå tør jeg følge drømmen min, sier Thyra Bækken. Håpet er å komme inn på kunst- eller forfatterstudier til høsten.

VIL FØLGE DRØMMEN: - Nå tør jeg følge drømmen min, sier Thyra Bækken. Håpet er å komme inn på kunst- eller forfatterstudier til høsten. Foto:

Thyra (27) har dysleksi og skriver noveller

Thyra Bækken (27) har dysleksi. I årevis har hun jaget etter å være som «alle de andre». Nå er hun endelig klar for å følge sin egen drøm.
Marit SkjøTskift
Publisert
DEL
Thyra Bækken (27) har dysleksi. I årevis har hun jaget etter å være som «alle de andre». Nå er hun endelig klar for å følge sin egen drøm.

Gjennom hele skolegangen har jenta fra Vestre Gran slitt. Både med dysleksi, dyskalkuli (vansker med tall) – og ADHD.

– Jeg har følt jeg har blitt sett på som dum. Jeg har jaget etter å være som andre, og har i «prosjekt perfekt» gått så langt at jeg prøvde på en bachelor. Jeg fullførte tre av fire år, forteller hun. For tiden bor hun hjemme og jobber på gården til foreldrene.

Men ting har skjedd denne høsten, som gjør at hun tør å følge den virkelige drømmen sin.

Inspirerer andre

Gjennom prosjektet «Usensurert» i regi av Dysleksi Norge, har Thyra og åtte andre dyslektikere, jobbet med en utstilling, der de gjennom ulike kunstuttrykk formidler hvordan det er å ha en lærevanske i en skriftbasert verden. I slutten av november åpnet utstillingen i Interkulturelt Museum på Grønland i Oslo. I løpet av de sju dagene den var åpen for publikum, kom det masse gode tilbakemeldinger.

– Det er første gang jeg stiller ut kunst, forteller Thyra. Hun synes likevel det aller fineste med utstillingen var at så mange unge, som gjenkjente sin egen hverdag, kom bort og pratet. Flere sa: «Akkurat sånn er det jeg har det» når de så bildene.

– Om jeg bare har hjulpet én i løpet av denne uka, er det det som har vært det viktigste, sier hun.

Stilte ut kunst – og noveller

Kunstuttrykkene hennes spenner fra akrylmaling og kulltegninger til installasjoner med leire.

– Jeg har et veldig røft uttrykk. Her er det ikke noe pent og pyntelig og søtt, sier hun med et stort smil. Favorittene er mange, men hun trekker fram Salvador Dalí, Pablo Picasso og Frida Kahlo.

– Og så skriver jeg noveller. Jeg stilte også ut noveller på utstillingen, skrev dem med tusj på store plakater, forteller hun.

– Du er dyslektiker og skriver noveller?

– Ja, sier hun og stråler. – Men jeg har ikke turt å sende inn noe til et forlag, legger hun til. Tanken på at hun, som har dysleksi, kan bli forfatter, har hun ikke turt å tenke høyt før. Men tanken ligger og kribler. Sammen med lysten til å utvikle seg videre innen kunsten.

Nå tør hun tenke tanken videre. I år vil hun søke studieplass innen det hun brenner for. Håpet er å komme inn på forfatter- eller kunststudier til høsten.


STILTE UT NOVELLE: Thyra Bækken på utstillingen "Usensurert".

STILTE UT NOVELLE: Thyra Bækken på utstillingen "Usensurert". Foto:

«Kunst- og håndverkstimene gjorde at jeg hadde noe å glede meg til»

At hun hadde dysleksi var tidlig klart, selv om hun beskriver den som ganske mild. Foreldrene leste for henne, og hun leste også mye selv og trente opp eget ordforråd.

– Det jeg har slitt med, er konsonanter som høres like ut. Men aller mest slet jeg med matte, forteller hun.

Thyra har følt seg annerledes opp gjennom skolegangen.

– En er ikke dum om en er dyslektiker, selv om en får det stempelet i panna, sier hun. Mye har endret seg siden hun begynte på skolen på 90-tallet. Kunnskapen om dysleksi var ikke den samme da som i dag, men det er fortsatt mye stigma rundt det, mener hun.

– Jeg hadde tavleskrekk, turte aldri skrive på tavla og gjemte meg nesten under pulten. Det eneste faget jeg likte på barneskolen var kunst og håndverk. De timene gjorde at jeg hadde noe å glede meg til på skolen, sier hun.

Thyra har lyst til å trekke fram to lærere som virkelig henne.

– Anita Andvik, som jeg hadde på barneskolen, var en helt fantastisk lærer. Og Jakob Sæthre, som var kontaktlærer på ungdomsskolen, var utrolig flink. De hadde trua på meg, så meg for den jeg var, og oppmuntret meg, sier hun.

VIL FØLGE DRØMMEN:  - Nå tør jeg følge drømmen min, sier Thyra Bækken. Håpet er å komme inn på kunst- eller forfatterstudier til høsten.

VIL FØLGE DRØMMEN: - Nå tør jeg følge drømmen min, sier Thyra Bækken. Håpet er å komme inn på kunst- eller forfatterstudier til høsten. Foto:

På videregående har hun tatt formgivning, hun har hatt et år med design på folkehøgskole og gått stylinglinja på School of Fashion Industry i Oslo.

– Jeg har alltid malt og tegnet, men har tenkt at å leve av kreativitet ikke funker i Norge. Men vi dyslektikere er vant til å jobbe, vi må jo jobbe ti ganger hardere enn de andre, sier hun med et smil.

Fjerne tabuer

Prosjektet «Usensurert» fortsetter neste år. Thyra håper flere vil tørre å melde seg på.

– Det er en fantastisk mulighet til å møte andre i samme situasjon. Og det er flott at vi gjennom kunst kan være med på å fjerne tabuer i samfunnet, sier hun. Thyra forteller at de også vil prøve å få flere lærere engasjert i prosjektet.

– En øyelege lærer mer om dysleksi i utdanningen sin enn en lærer gjør. Det er en tankevekker, sier hun.

Artikkeltags