ORKESTERPLASS: Der skal hovedscena ligge, konstaterer Eli Kristin Hanssveen, med full panorama utsikt fra terrassen på eiendommen i Røykenvik.
Jan Reidem

Energisk operasjef med visjoner

– Jeg må ha utfordringer. Er de ikke der, så lager jeg dem sjøl. Det sier operadivaen og arbeidsjernet Eli Kristin Hanssveen få dager før hennes visjonære idé, Operafest Røykenvik, realiseres på Hadeland.
Av
Publisert

I flere tiår har Eli Kristin Hanssveen i turbofart sunget og turnert seg gjennom det meste av norsk musikkliv med pop, rock og visesang, før hun ble sugd inn i operaens utømmelige musikkverden.

I dag er hun en av våre mest anerkjente og profilerte koloratursopraner, med overstrømmende superlativer i kjølvannet av det hun gir seg i kast med.

«Sterk, spektakulær stemme med unik sceneutstråling av fremste internasjonale klasse», er karakteristikker som går igjen i omtalen av den jordnære energibunten, bosatt på Brandbu med mann og to barn.

Tilstedeværelse

– Hvor henter du energien for å holde et tempo og allsidighet som kan ta pusten fra de fleste?

– Jeg vet i grunnen ikke. Jeg har alltid hatt mye energi. Når andre kanskje synes femti prosent er nok, så holder ikke det for meg. Jeg må gå «all in». Og familien gir energi! Det handler om teamarbeid!

Det siste sies med ettertrykk og varme. Tobarnsmoren har ikke bare sterk sceneutstråling, men fenger og fanger også med en unik tilstedeværelse i møtet med enkeltmennesker. Åpen og tillitsfull byr hun på seg sjøl, i beste og videste forstand.

– Det som tapper energien, er de som fråtser i energi din og bare krever, uten å gi noe tilbake. De er energivampyrer, som det er viktig å holde på avstand, fastslår hun.

Bredde og kvalitet

På Hadeland er det heldigvis langt mellom energivampyrene.

– I utgangspunktet var operafesten en litt vill idé. Men jeg ble overveldet av den positive responsen jeg møtte. Entusiastiske ildsjeler sa villig ja til å delta, og nå realiseres visjonen i dette fantastiske landskapet, sier hun og peker.

Fra den store eiendommen i Røykenvik har hun orkesterplass til vika og Ulsnestangen som er hovedarena for helgens operafest. Men publikum ønskes velkommen også til en rekke sidescener rundt i bygda under firedagersfestivalen.

For dette er ingen sær «Brandbu-greie». Her kan en oppleve det ypperste av hva Hadeland kan tilby av lokal mat, ressurser og krefter i kombinasjon med artister i verdensklasse.

LES OGSÅ: – Dette kan bli gigasvært om noen år

Torsdag starter festen med Opera Gourmet i låven på Øvre Næs med Gunda-Marie Bruce og Svein Erik Sagbråten. Fredag er det damekor i Nicolaikirken, før Eli Kristin og Knut Anders Sørum inntar scena på Ulsnestangen om kvelden.

Lørdag formiddag er det utstilling og musikk på Glasslåven og konsert på Hadeland Folkemuseet. Og så fylles lørdagskvelden med et stjernelag av operasangere og musikalske perler på Ulsnestangen, med Eli Kristin Hanssveen som syngende konferansier.

Søndag er det storslått avrunding med gratis familiedag på Ulsnestangen med spennende aktiviteter og innslag.

Hektet på opera

Hva med stressnivået hos helgas operasjef rett før tonene slippes løs?

– Jeg blir sjelden eller aldri stresset, og i så fall bare for en meget kort stund. Mitt perspektiv på livet er å vektlegge det positive, ikke være redd for noe, men bare stå på. Blir noe feil, så er det ingen som dør av det, sier hun enkelt.

– Ønsket er at både hadelendinger og tilreisende skal bli skikkelig hektet på opera, og da må de serveres det beste av musikalske perler, fastslår Eli Kristin Hanssveen, full av entusiasme for helgas programinnhold som bør gi hadelendinger all grunn til å være ekstra stolte av den lokale fellesregionen som kultur- og opplevelsesarena.

Blant annet takket være en operasjef full av energi og visjoner.

PROGRAM FOR OPERAFEST RØYKENVIK

Torsdag 7. juni: Opera Gourmet i låven på Øvre Næs i Røykenvik. Gunda-Marie Bruce (sopran), Svein Erik Sagbråten (tenor) og pianistene Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad.

Fredag 8. juni: Damekoret Caldera holder konsert i Nicolaikirken på Granavollen. Senere på kvelden blir det Røykenvik spesial med Eli Kristin Hanssveen og Knut Anders Sørum på scena på Ulsnestangen.

Lørdag 9. juni: Utstilling og musikalske innslag på Glasslåven, konsert med Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland i Nikolaikirken, konsert med Ruth Wilhelmine Meyer og Espen Alfred Leite på Hadeland Folkemuseum og Operagalla med et stjernelag av operasangere fra inn- og utland på scena på Ulsnestangen. Solister er Matteo Lippi (tenor), Darlene Ann Dobisch (koloratursopran), Nina Gravrok (sopran), Siv Misund (mezzosopran), Yngve Søberg (baryton) og Eli Kristin Hanssveen (sopran).

Søndag 10. juni: Gratis familiedag på Ulsnestangen med syngespill, barnekor og band etterfulgt av Stjernedryss med neste generasjons klassiske utøvere.

Artikkeltags