– Dette skriker jo bare etter opera, slår operasjef Eli Kristin Hanssveen fast mens hun skuer utover den isdekte vika rett utenfor Brenneriet.

Like nedenfor svømmer en flokk svaner rundt og rundt for å holde ei lita, iskald råk åpen. Streng vinterlig stemning til tross, det er fullt mulig å lukke øynene og se for seg det som skal skje her i begynnelsen av juni.

Skjønt, planene som nå legges høres ut til å være av en slik karakter at resultatet antakelig vil trumfe de bildene en som ikke er involvert i planleggingen klarer å se for seg. Og det med god margin. 

«Halvdan Svarte»

– Her blir den flytende scena «Halvdan Svarte» liggende, med plass til fullt symfoniorkester, forteller operasanger Hanssveen og røper at artistrekken ikke bare vil bestå av nasjonale stjerne, men også få et internasjonalt tilsnitt. Og en operagalla må jo også til. Festprogrammet blir presentert i mars. De yngste skal også få sitt.

– Apropos, det gikk jo ikke så bra med den første Halvdan Svarte da han skulle krysse isen her?

– Det var jo i år 860. Verden har jo gått et skritt videre siden den gang. Og vi vet hva vi går til. Han ble overrumplet, svarer Hanssveen med et glimt i øyet. Det ligger med andre ord ikke an til noen reprise av den historiske ulykken fra tidlig vikingtid. Tvert imot.

– Vi har ikke finregnet, men regner med at det blir plass til rundt tusen tilhører på plenen bak Brenneriet, anslår Hansveen, som har gått svanger med festideen i mer enn ti år. 7.- til 10. juni skal den endelig realiseres.

 

Har funnet tonen

– Jeg er ikke god til å tenke smått, sier Hanssveen. 

– Ikke jeg heller, overtar Wien.

Det er tydelig at de to har funnet tonen. Men etter litt fram og tilbake blir de enige om at det er han som må trå inn bremsen hvis hun trykker gasspedalen for langt inn.

– Men operafest. Du er vel egentlig rocker?

– Da jeg ble spurt, svarte jeg at jeg ikke kan opera. Men jeg har både grått og ledd i operaen, jeg. Vi snakker om en sjanger som har mye å by på. Men det var jo ikke derfor jeg ble spurt. Jeg har jobbet med arrangementer i mange år, og klart meg ganske greit, sier han.

– Operabiten er ivaretatt. Men det er jo ikke stor avstand mellom rock og opera. Og til sommeren skal folk få det beste av det beste. Terskelen til høy kvalitet skal bli lav, skyter Hanssveen inn.

Les også:

Lang erfaring

Den nytilsatte daglige lederen har vært prosjekt- og aksjonsleder i Kreftforeningen de siste ti åra, og har foruten å være ansvarlig for å samle inn 250 millioner kroner til kreftsaken, også vært prosjektleder for «Vinterlyd», en av landets største konsertturneer.

Lokalt kjenner mange ham som en av drivkreftene bak Musikk-kjeller'n i Gran sentrum, som har en lang rekke konserter med både nasjonale og internasjonale artister på samvittigheten de siste tre åra.

For å ivareta jobben som daglig leder for «Operafest Røykenvik» har han nå permisjon fra jobben i Kreftforeningen.

Bli fast fest

Målet er å etablere en fast, årlig operafest i Røykenvik. Men ikke bare der. Tanken er at den skal favne og prege hele regionen, ikke bare musikalsk, men også når det gjelder andre aktiviteter og produkter. For eksempel lokal mat og lokalt drikke.

Like før jul kom nyheten om at Sparebankstiftelsen Gran bidrar med en million kroner. Oppland fylkeskommune bidrar også til årets festival, med 400.000 kroner.

– Det er gitt signaler om støtte derfra i et treårsperspektiv, til å begynne med, sier daglig leder.

Mandag begynner han planleggingen for fullt.

– Jeg gleder meg, slår lokalpatriot Morten Wien fast.

Les også: