En lun Prøysen-stund

Artikkelen er over 6 år gammel

Lunnerkoret trakk fullt hus på Skogglimt

DEL

Det ble en lang og trivelig kveld med Prøysen da Lunnerkoret inviterte til vårkonsert på Skogglimt søndag.

Mange markerer at Prøysen ville fult 100 år i 2014 med egen forestilling. alle gjør det på sin måte, og det gjelder i stor grad Lunnerkoret også. Koret hadde kledd seg i Prøysens ånd, og kom inn til tonene av Steinrøyisa neri bakken. Musikalsk leder Aksel Dyrud spilte trekkspill og dette satte standarden for kvelden.

– Prøysen var god til å skrive for både unger og voksne, og det skal vi forsøke å formidle her i dag. Prøysen var opptatt av forskjellene mellom fattig rik, og det blir godt beskrevet i mange av sangene hans, sa Aksel Dyrud da han åpnet konserten.

Kjente og kjære viser

Det ble mange kjente og kjære viser fra den folkelige forfatteren, arrangert på elegant vis for kor. Flere av arrangementene var det for øvrig Aksel Dyrud som sto bak, ettersom det finnes litt få arrangementer for kor på Prøysens melodier.

Etter en avdeling med mye vakker korsang, der vi fikk høre blant annet Mitt hjerte er ditt, Vise for gærne jinter, Jørgen hattemaker, Lille Måltrost og allsang på Mari du bedåre, var det tid for en gjestetrio.

Trioen besto av vokalist Stine Vik, Anders Byfuglien på piano og Tormod Melaas Holm på saksofon og diverse andre instrumenter. De hadde øvd inn et nydelig Prøysen-repertoar, som virkelig trollbandt et stort publikum på Skogglimt.

I rask rekkefølge kom låter som Mannen på holdeplassen, Spelldåsen, Ungkarssorg, Sulua spår, Kjærlighetsvisa hennes Dagros, og Slipsteinsvalsen. Og jammen fikk vi ikke enda er versjon av Lille Måltrost. Trioen framførte også Prøysens tekst Visa om Løgna, med en helt ny melodi signert Byfuglien.

– Det er hyggelig å få komme hit og få være med på denne konserten med Lunnerkoret, og spesielt når det kommer så mye folk, sa Vik.

Innlevelse og sjel

Musikerne hadde laget nydelige og vare arrangementer og framførte musikken med innlevelse og sjel, og det ble en flott avslutning på første avdeling.

Etter en lang og god pause med kaffe og kaker, kom koret skikkelig på banen igjen. De startet friskt med Husmannspolka, og hele salen var med.

Så fikk forsamlingen være med på et noe uvanlig eksperiment. Musikalsk leder Aksel Dyrud hadde koplet Prøysen med Johnny Cash, noe som ble tatt imot med begeistring. Musevisa i amerikansk countrydrakt var en pussig, men spennende nyvinning.

Så kom det en avdeling med enda flere slagere, som Anders og Britta, Du skal få en dag i måra, Trassvisa hennes Tora og Sønnavindsvalsen. På Trassvisa hadde koret egen solist i Helfrid Anette Rappana Linden. Hun tok utfordringen på strak arm, til tross for at hun er ganske fersk i koret.

I nesten to timer holdt konserten på, og det var egentlig akkurat passe. Salen var fullsatt og det ble god stemning og mye allsang i løpet av kvelden.

– Vi er utrolig glade for at det kom så mange. Vi hadde håpet det, men kanskje ikke forventet det, sa korets leder, Pål Holm.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags