Et glassklart drama

FAMILIEN: Faren forlot kone og familie. Trioen som er tilbake, Laura, Tom og Amanda, virvles inn i løgner rundt egen virkelighet og håp som brister.

FAMILIEN: Faren forlot kone og familie. Trioen som er tilbake, Laura, Tom og Amanda, virvles inn i løgner rundt egen virkelighet og håp som brister.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

«Glassmenasjeriet» av Tennessee Williams ble virkningsfullt og sterkt framført av gruppen «Nordavind produksjoner» på Brandbu kino fredag og lørdag og ble en teateropplevelse av de sjeldne på Hadeland.

DEL

Synd da at ikke flere tok vegen til forestillingene, kanskje ordet «teater» skremmer folk i forhold til uforpliktende TV-underholdning, men mest synd de som ikke var der for å se et stykke som er gjenkjennelig i innhold for alle.

For «Glassmenasjeriet» er egentlig ubehagelig ukomplisert i sitt innhold og går rett inn i de mennesklige irrganger i en familesituasjon som er i ferd med å smuldre opp. Uten de store ytre fakter og med like mye det usagte som sagte som dramatikk, bød Kirsten Jåvold Hagen (moren Amanda Wingfield), Kari Merete Fevang (datteren Laura), Gjermund Mathisen (sønnen Tom) og Daniel Fjellgaard (vennen Jim) på et tett samspill. Gjermund Mathisen var også forteller i Tennessee Williams mest selvbiografiske stykke. Tom Wingfield er mannen som jobber på lageret i skofabrikken, skriver dikt på lokket til skokartonger, kalles «Shakespeare» av vennen Jim og drømmer om å bli forfatter.

Bak veggene

Hele stykket foregår innendørs i familiens hjem, der bildet av Amandas ektemann henger i stuen. Han forlot familien, noe som selvsagt preget de tre gjenværende. Kirsten Jåvold Hagen gjør en flott studie i et menneske som har blitt forlatt og lurt, men som klamrer seg til knaggene av falmet storhet, av geskjeftighet hinsides selvrefleksjon og med en ukuelig vilje for å skape det livet hun mener datteren Laura må ha.

Kari Merete Fevang spiller Laura i all hennes gjennomsiktlighet, tvil, naivitet, virkelighetsflukt og håp. Hun husker broren Toms venn Jim fra tiden de gikk på samme skole. Den uoppnåelige, omsvermede Jim. Som ved en skjebnens ironi er Toms arbeidskamerat på skolageret.

Til slutt gir Tom etter for morens mas om å skaffe en beiler og kavaler til Laura, som ellers er mest opptatt av sitt glassmenasjeri og avspilling av farens gamle LP-plater. Amanda Wingfield forbereder middag som om det skulle være kongen som kommer på besøk.

Tragisk møte

Andre akt blir viet det sentrale møtet mellom Laura og Jim. Laura husker Jim og blir kvalm og syk når han kommer på besøk, hennes reaksjon ved utfordringer. Hun har et mindre fysisk handikapp som har plaget henne. Hun klarer ikke å sitte med de tre andre under middagen. Men Jim er åpenbart interessert og klarer å åpne Laura til samtale, til og med en vals der en glassenhjørning blir ødelagt, og tilslutt kysset.

Jim avbryter ved å fortelle at han er forlovet med Betty og skal gifte seg. Laura blir knust, men gir Jim en glassting i minne. Stykket avsluttes med at Tom gjør som sin far og forlater hjemmet i St. Louis for å følge sin drøm om å skrive.

De fire skuespillerne gjør figurene levende og overbevisende, uten å overspille, men mer tidvis antyde virkelighetsflukt og knuste drømmer.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags