Peer på ekte Nærum-vis

TROLLUNGE: Peer (Theodor Olai Aaberge) møter Den Grønnkledde (Ingrid Marie Lunder). Sammen får de Trollungen (Oda Sørlie).

TROLLUNGE: Peer (Theodor Olai Aaberge) møter Den Grønnkledde (Ingrid Marie Lunder). Sammen får de Trollungen (Oda Sørlie).

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL


GRINDVOLL: Fabu er snart klar med ny forestilling. Denne gangen bryner de seg på selveste Peer Gynt, bearbeidet av Knut Nærum.Like sikkert som at det går mot vår, går det også mot ny forestilling med Fagertun Barne- og Ungdomsteater (Fabu). Teateret har levert mange klassikere opp gjennom årene, og i fjor var det Shakespeare som sto på repertoaret.


Vegen var kanskje ikke så lang til en annen klassiker, Peer Gynt. Henrik Ibsens stykke er satt opp i utallige versjoner. Fabu har valgt en mer folkelig og lettbeint utgave, med manus av Knut Nærum. Han skrev forestillingen i 2005, til 100-årsjubileet for Ibsens død. Det ble skrevet til andreklassingene ved Teaterskolen, og han synes det er stas at stykket blir brukt videre.

Populært stykke

– Jeg tror faktisk det er det teaterstykket som har vært spilt oftest i Norge de siste årene, sier Nærum.


Han forteller at han har forenklet Ibsens skuespill noe og gjort det mer tilgjengelig.
– Originalen inneholder egentlig veldig mye rart som er litt vanskelig å forstå. Denne versjonen er mer tilrettelagt for ungdom og voksne med Ibsen-vegring, sier Nærum.
Litt mer humor har det også blitt plass til.


– Humoren er til stede i originalen også, men den er ikke direkte påtrengende. Først og fremst er Peer Gynt et refsende stykke, der Henrik Ibsen helt tydelig hadde behov for å skrive av seg et raseri mot hjemlandet Norge, forteller Nærum.


Det er mange ungdomsteaterlag som har brukt stykket, men også Hålogaland Teater har satt opp forestillingen. Nærum har sett mange av dem, og ingen har vært helt like.


– Det gjøres lokale tilpasninger, og det har jeg skjønt at Fabu også gjør. Jeg skulle gjerne sett denne utgaven også, men jeg får dessverre ikke tid, sier Nærum.

Godt i rute

Fabu er uansett veldig godt i rute til premieren kommende lørdag. Sist helg øvde de lange dager. Kostymer, kulisser og replikker begynner å falle på plass, og det Hadeland fikk se på øvelsen lørdag lover veldig bra.


– Vi skal øve nesten alle dagene i uka før premieren også, og da tror jeg dette blir veldig bra. Vi gleder oss, og tror publikum vil kose seg. Dette er et stykke som passer godt til alle, forteller prosjektleder Kristin Friborg.


Instruktør for Fabu er Audhild Haugestøl Strømnes. Hun innrømmer at hun har kjørt gjengen hardt de siste dagene.


– Vi har jobbet veldig mye, men det skal til for at det skal bli bra. Publikum kan glede seg, sier hun.


Totalt er det 29 barn og unge på scenen under årets forestilling. Inkludert pønkbandet The Bloopers, som står for musikken under forestillingen. De har noe å leve opp til. Da stykket ble satt opp første gangen var det nemlig Valkyrien Allstars som var med.


– Jeg forventer vel egentlig at The Bloopers får en like bra karriere som dem etter dette, sier Knut Nærum.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.