Fagottenes korfest

GJESTER: St. Petersburg Fagottkor var et av flere høydepunkt.

GJESTER: St. Petersburg Fagottkor var et av flere høydepunkt.

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Fredag tok Oslo Fagottkor, Ingrid Bjørnov og Therese Kinzler Eriksen et stort steg videre mot drømmeoppholdet i Sydney.

Ingrid Bjørnov er korets høye beskytter og besitter det i tillegg i klaver og brødklaviatur. Ordspill, pianospill og forsøk på en slags rosa tråd gjennom det hele fikk en fullsatt Hadeland kultursal til å le og humre.

En entusiastisk, gymnastisk og fantastisk dirigent Therese Kinzler Eriksen drev det 32 mann store koret gjennom en fantastisk koraften.

– Vi er her i kveld i korsangens tegn, fortalte Bjørnov, som selv sang i kor da Trygve Bratteli var statsminister og sluttet da Odvar Nordli tok over uriasposten. Så klinte koret til med «Merano» fra musikalen «Chess», med flott sang og kostymer, og tonen var satt for en helaften i fagottenes musikalske univers.

– Koret har en syk drøm. Tenk å dra til Sydney og verdens største, skeive dager, utbrøt Bjørnov.

Flotte sangnumre

Et av kveldens flotteste sangnumre var tolkningen av Rufus Wainwrights «Oh what a world» fra albumet «Want One» (2003).

Sangen inkluderer flere arrangementer av Maurice Ravels «Bolero».

Standarden var satt og holdt seg kvelden gjennom. «Såg du noko te kjerringa mi» avslørte i tillegg til flott sang, at Bjørnov hadde gjort hjemmeleksa om lokale forhold. Kjerringa forsvant antagelig under «Potetfestivalen». Etter å ha blitt Bo Derek. Ikke spør. De som var der forstår det. Kanskje.

Bjørnovs opplesing fra egen bok om sin korbakgrunn kalte på gapskratt. Det var nok mange fra lokale kor blant publikum. Dessuten fristet koret med sangen «Have a Norwegian», som skulle friste et framtidig, utenlandsk publikum.

Løver, nonner og russere

«The lion sleeps tonight» kan gjøres sviskete. I tillegg kan låta løftes slik fagottkoret gjør det, til noe mer sublimt og kult, tross badehåndklær på hodet. Nok en gang viste koret hvilke stemmebredde og unike klang de har, der 32 stemmer tør å synge, og hvor vokalgruppene er tett sveiset sammen i en flott helhet.

Etterpå ansteg 33 nonner scenen og framførte et potpurri på kanten av katolsk syndefall, før de på streiteste mulig vis sang Nat King Coles «Nature Boy» så det ble knappenålsstille i salen.

Endelig ble det innslag fra «Sound of Music» og «Favourite things», i et halsbrekkende arrangement av Gisle Kverndokk. At «Pål sine høner» kan bli grunnlag for en musikal er en idé verpet ut av Ingrid Bjørnov, eggende og fjærlett presenterte koret skissen. Som de også har framført før. Så skissepreget var proft nok. Publikum hadde hatt anledning til å kjøpe lodd, og under trekningen avslørte koret at plata «God jul og fagottnyttår» er i emning.

Det lider og lir mot vinter-OL i Sotsji i Russland. Fagotthøyden i Russland er noe lavere og besøket av «St. Petersburg Fagottkor» var aktuelt, sjøl om koristene ankom noe vodkapreget i utgangspunktet. De ble nok et musikalsk høydepunkt. Etter ordinært sett ga publikum stående applaus. Som ekstranummer fikk de en solid førjulssmak, med «Jingle Bells» i et reinsdyrdrepende tempo, ga koret det siste av full valuta i en særs flott korkveld.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken