Det er helt mørkt i rommet. Kun opplyst av en gammel stålampe sitter en ensom mann ved et bord, i mørket stirrer 75 par øyne på ham. Like mange ører lytter konsentrert etter hvert som han begynner å snakke. Han forteller om en bok, en bok han måtte lese siden han var så glad i Stein Mehren. Men, boken var ikke av Mehren, men om en for ham helt ny forfatter. En finsk dame, så ung at han kunne vært faren hennes. Og han likte det han leste, glemte Mehrens titaner. Oppleseren ser ut over forsamlingen. Han kan ikke se dem, men han vet de er der. I mørket. Så leser han. Han leser stødig og med tydelig røst. Publikum lar seg rive med i historien, setter seg inn i fremtidsuniverset og ser for seg kampen for vannet.
Samtidig med Paus og Fjeld
Til tross for at to rustne herrer fylte Kultursalen hadde hele 75 mennesker funnet veien til biblioteket mandag denne uken hvor Arnfinn Nilsen leste høyt fra Kildens vokter av Emma Itäranta. Et tyvetall av dem var riktignok spesielt invitert for anledningen for å synge, nemlig kveldens musikalske innslag Karteswingen. Nilsens opplesning og korets sang ga en fin ramme rundt Skumringstimen. Å vite at det satt mennesker på samme måte nesten 2000 steder i Norden samtidig, som hørte samme tekst bli lest opp, var med på å gi det hele en dimensjon av storhet og å være med på noe stort.
Deltok med sang
Karteswingen sang fem numre fra sitt nye konsertrepertoar, «Stjerner som falt», hvor de fremfører musikk av stjerner som ikke er blant oss mer. Her var både David Bowie, Freddy Mercury, John Lennon og korets nye dirigent, multitalentet Therese Kintzler Eriksen som for anledning både trakterte piano og direksjon. Hun har så visst ikke falt. Heller ikke korets flinke solister.
Etter litt kaffe og kake, fortsatte festkvelden med bokpresentasjoner fra bibliotekets dyktige medarbeidere. Her ble det levert lesetips i et høyt tempo, og alle de ansatte fortalte om sine anbefalinger blant årets bøker.
Ga bokanbefalinger
Både norsk og oversatt litteratur, lyrikk og romaner – og en bok om islam. 20 stykker står i kø for å låne den siste boken i Napoli-kvartetten av Elena Ferrante, kunne en av bibliotekets menn fortelle – så lange køer er ikke vanlig på Gran, så dette er populære bøker. Fullt så lang kø var det ikke på alle de andre bøkene. Bøkene til årets vinner av Nobels litteraturpris, Bob Dylan, var ikke utlånt. Han har forresten bare gitt ut to. Det var så mange bøker som fikk omtale at det var bra biblioteket hadde laget en oversikt over hvilke bøker de presenterte. Både Kim Leines De søvnløse og Ida Løkås’ Til Bølgene og de fleste andre ble lånt med hjem av ivrige tilhørere.
Grytidlig start
Tidligere på dagen, i det skolen starte, hadde Trintom skole besøk av Bendik Simensen fra dramalinjen på Hadeland Videregående skole. Han leste for elevene fra Garmanns sommer av Stian Hole. Mens Bendik leste, ba han elevene lage seg bilder i hodet av Garmanns tanker. Hvordan ser det ut når man har sommerfugler i magen? Eller når tante Ruth står på rullebrett? Elevene fulgte nøye med, og det var stas å ha en ekte skuespiller på besøk.
Og, når vi snakker om skuespillere; Også på Brandbu Barneskole var det stor stemning. Der hadde rektor samlet alle elevene på 1. - 4. trinn i amfiet. Hun hadde invitert sin søster, Kirsten Jåvold Hagen, som leste høyt for elevene, samtidig som bildene fra boken ble vist på storskjerm. Det ble en fin og rolig start på uka med høytlesing og tente lys i morgengry.
Også på Fredheim skole og Sanne skole ble Morgengry markert. Alt i alt var nesten 500 små og store i Gran involvert i åpningen av den nordiske bibliotekuken, og vi håper at både Morgengry og Skumringstimen vil bli faste innslag også i årene som kommer.