Eldredagen skal markeres i både Lunner og Brandbu

INVITERER: Einar Ellefsrud og Helge T. Hulbak og resten av eldrerådet i Gran inviterer til markering av eldredagen på Bergslia søndag. I Lunner markeres dagen allerede fredag, på Harestua samfunnshus.

INVITERER: Einar Ellefsrud og Helge T. Hulbak og resten av eldrerådet i Gran inviterer til markering av eldredagen på Bergslia søndag. I Lunner markeres dagen allerede fredag, på Harestua samfunnshus. Foto:

FNs internasjonale eldredag er 1. oktober. I Lunner markeres dagen allerede fredag 27. september, i Gran skjer markeringen på søndag 29. september.

DEL

På verdensbasis personer over 60 år øke fra 901 millioner til 1,4 milliarder mellom 2015 og 2030. Derfor setter denne dagen søkelys på at FNs bærekraftsmål må ta hensyn til denne delen av befolkningen.

Fredag i Lunner

I Lunner markeres eldredagen fredag 27. september. Rundt 80 pensjonister er påmeldt dagen, som markeres på Harestua samfunnshus.

Knut Magne Ellingsen skal holde et foredrag med tittelen «Lev livet levende», og Sigmund Bjørklund og John Magne Trulsen skal spille.

– Fokuset er hvordan man skal få en trivelig pensjonisttilværelse. I tillegg til god og inspirerende underholdning, er en av de viktige tingene å bygge gode nettverk, for å forebygge ensomhet. Samlinger som dette er med å skape samhold, kjennskap, nettverk og møte mellom mennesker, påpeker avdelingsleder i frivilligsentralen, Mona Irene Haugen i en epost til Hadeland.

I Lunner er det eldrerådet, Lunner pensjonistforening og Lunner frivilligsentral som har gått sammen om å arrangere dagen.

Søndag i Brandbu

I Gran er det eldrerådet som inviterer til markering, på Bergslia i Brandbu. I fjor var det rundt 80 personer som møtte.

– Eldredagen er en festdag, en honnør til eldre for deres bidrag i samfunnet, men det er i vel så stor grad en dag for å fokusere på mulighetene og utfordringene som ligger i den befolkningsgruppa som øker mest, nemlig 60+. Vi er en stor ressurs hvis forholdene blir lagt til rette for oss, skriver eldrerådet i en pressemelding.

Der blir det Så blir det underholdning av Vigga vers- og visevenner og innlegg ved ordfører Willy Westhagen. Etter mat, vil Vigga vers- og visevenner igjen opptre, før Otto Gustavsen og Karl Iver Dæhlen spiller opp til dans og underholdning.

FNs mål

FNs mål med eldredagen i år er:

* Sette søkelys på eksisterende ulikheter i alderdommen, og hvordan dette ofte er resultat av ulike forhold og ulemper tidligere i livet.

* Sette søkelys på at det nå haster med håndtering av eksisterende og framtidige ulikheter blant eldre.

* Utforske sosiale og strukturelle endringer i en «livspolitikk»; livslang læring, tilpasset arbeidsliv, sosialpolitikk og universell helsedekning.

* Reflektere over hva som er beste måten å stanse forskjellsbehandling, negative holdninger og stereotyper knyttet til alderdom.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags