Lunner historielag setter utvandringen til Amerika på dagsorden

TIL LUNNER HISTORIELAG: Ole P. Gamme har kartlagt tusener med utvandrere og deres etterkommere fra Hadeland. Nå skal han fortelle om arbeidet under et møte i regi av Lunner historielag.

TIL LUNNER HISTORIELAG: Ole P. Gamme har kartlagt tusener med utvandrere og deres etterkommere fra Hadeland. Nå skal han fortelle om arbeidet under et møte i regi av Lunner historielag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lunner historielag inviterer til nytt temamøte. På dette siste møtet før jul, er det utvandringen fra Hadeland til Amerika som står på programmet.

DEL

Møtet finner sted torsdag 15. november, på Lunner ungdomsskole.

– Da kommer lederen for Kontaktforum Hadeland-Amerika, Ole P. Gamme til Lunner historielag for å fortelle om det fascinerende, viktige og omfattende arbeidet de har gjort med å oppspore utvandrede hadelendinger og hvordan det er mulig å lete etter egen slekt som har utvandret, skriver historielaget i en pressemelding.

Stor utvandring fra Hadeland

Fra rundt 1850 og fram til 1. verdenskrig utvandret over 12.000 personer fra Hadeland til Amerika.

Kontaktforum Hadeland-Amerika har i mange år arbeidet med å oppspore utvandrede hadelendinger. I dag har Kontaktforum en database med over 11.700 personer som har utvandret. Opplysningene om disse er samlet på ca. 1.700 familieskjema.

– Dette gir stadig ny kunnskap om utvandrede hadelendinger, og det gir kunnskap til Amerika om forholdene på Hadeland. Det er i dag mulig å følge utvandrede personers historie fra de forlot Norge og videre over i deres ny hjemland, skriver historielaget.

Amerikagjester til sommeren

Hvert år kommer det også flere norskamerikanere til Hadeland for å oppsøke områder der deres forfedre kom fra.

– I juni neste år kommer om lag 70 norskamerikanere til Hadeland hvor de som del av et omfattende program også skal rundt i de tre kommunene for å finne stedene deres forfedre var født og levde før de utvandret, opplyser historielaget.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags