Akevittens dag i Steinhuset

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Innsendt av Amund BøFeiring av Akevittens dag, 13. april, passer utmerket i Steinhuset på Granavollen.

Her henger portrettet av Cristopher Hammer, justisråden fra Melbostad, som allerede i slutten på 1700 tallet skrev om akevitten.

Hammer utga også i 1766 en bok om poteter «Afhandling om Potatos med endeel Tanker i Land-Huusholdningen». Poteten er jo forutsetningen for god norsk akevitt, i tillegg til krydder og fatmodning.

Arrangementet denne kvelden er et samarbeid mellom Akevittens Venner avd. Opplandske og Steinhusets Venner.

Foredraget kalt «Poteter, prester og brennevin» holdes av Ingvar Hage, visepresidenten i Norske Akevitters Venner. Han har sin bakgrunn fra potetindustrien og brennerier.

Vi vil få høre om potetens historie inkludert potetprestenes rolle i innføringen av potetdyrking i Norge på 1700 tallet.

Mat og drikkekultur ligger også inne i foredraget. Det blir mulighet for en enkel smaksprøving for å teste forskjellen på akevitt med og uten fatmodning.

«Norsk akevitt» har siden 1. mars 2011 vært en beskyttet betegnelse, på samme måte som Cognac. Denne betegnelsen krever at det brukes potetsprit framstilt i Norge av minimum

95 prosent norske poteter, og modnet i minimum seks måneder på eikefat mindre enn tusen liter og minimum tolv måneder på fat større enn 1000 liter.

Akevittens Venner og Steinhusets Venner ønsker velkommen til en hyggelig kveld.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags