Utstilling med 500 par unike selbuvotter på Hadeland Glassverk

VOTTESTABEL: Utstillingen med selbuvotter åpner lørdag 26. januar ved Hadeland Glassverk.

VOTTESTABEL: Utstillingen med selbuvotter åpner lørdag 26. januar ved Hadeland Glassverk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Prosjektet Selbuvotter ble igangsatt av Anne Bårdsgård i 2013. Utgangspunktet var å samle lokale selbuvottmønstre, og å lage kopier av så mange forskjellige votter som mulig.

DEL

Utstillingen Selbuvotter presenterer vottetradisjonen i Selbu fra 1850-tallet og fram til i dag. Utstillingen åpner lørdag 26. januar ved Hadeland Glassverk og varer til 24. mars. Anne Bårdsgård åpner også utstillingen og holder i tillegg et foredrag om selbuvotter.

De eldste vottene ble brukt som stasplagg og finere gaver, ofte til brudgommen og hans familie. Vottene var håndverk på høyt nivå både med tanke på ullsortering, spinning, strikking og originalitet i mønsterkonstruksjon, ifølge en pressemelding.

Arbeidet med utstillingen har resultert i mer enn 500 par forskjellige votter. Alle vottene er strikket opp etter eldre mønstre.

LES OGSÅ: HG river hus for å få plass til rekordstor juletrafikk

Geometri og ornamentikk har alltid vært grunntema i Anne Bårdsgårds arbeider. Etter endt kunsthåndverksutdannelse arbeidet hun med stadig større tekstile arbeider, hovedsakelig i stofftrykk og collageteknikker, inntil andre mer hensiktsmessige materialer og teknikker tok over. Sammen med kollega Merete Christensen laget hun blant annet en rekke utsmykkinger i linoleum, mur, betong og malte flater.

Siden 2010 har hun gått tilbake til de første tekstile teknikkene hun lærte – broderi og strikking.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags