Gå til sidens hovedinnhold

Ulla-Mari Brantenberg: – Det er stor stas å lage glass til operafesten

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag ferdigstilte Ulla-Mari Brantenberg de siste glassene til Operafest Røykenvik. Det skjedde på Magnor Glassverk, som hun har samarbeidet med i 25 år.

Champagneglasset Opera lanseres i forbindelse med Operafest Røykenvik, og glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg har latt seg inspirere av Røykenvik.

– Det er et iskaldt glass. Glasset symboliserer isen, mens gullet, som er plassert mellom beinet og koppen, symboliserer Halvdan Svarte. Kongen som gikk gjennom isen i Røykenvik vinteren i år 860, forteller hun.

Samarbeid med Magnor

Rett før helga var hun på Magnor Glassverk for å ferdigstille de siste glassene. I starten av operafestuka skal de pakkes og fraktes til Hadeland.

– Mange vil sikkert lure på hvorfor jeg samarbeider med Magnor Glassverk. Det er ikke noe mer dramatikk i det enn at jeg har samarbeidet med dem siden 1993. Derfor er det mest naturlig for meg å dra dit, sier hun.

Både beinet, foten og koppen på hvert eneste glass er håndlaget, men de siste tilpasningene gjøres med en smeltemaskin, for at glassene skal bli like høye.

Operaglasset skal være eksklusivt. Opplaget er på kun 300 glass. Brantenberg regner med at det blir et samlerobjekt, og forteller at planene er klare om flere glass de kommende årene.

– Neste år blir det et glass som selvsagt er bygget over samme lesten, men med en liten vri. Det skal videreutvikles år for år, så det er egentlig bare å begynne å samle, ler kunstneren.

Opptatt av formen

I prosessen med å skape glasset har Brantenberg vært opptatt av formen. Glasset skal først og fremst passe godt til champagne og andre musserende drikker. Hun har også hatt den musserende rosévinen Røykenvik-bedriften Hemlaga på Næs har produsert til festivalen, i samarbeid med Holtens i Stavern.

– Glasset har også blitt veldig organisk i formen. Det skal komme nedenfra og vokse oppover. Symbolikken er at det reiser seg opp fra isen, sier kunstneren.

Som bosatt i nærområdet til festivalen, setter hun stor pris på å få bidra.

– Jeg synes det er veldig stas å få lov til å lage festivalglass til Operafest Røykenvik. Jeg har et sterkt forhold til Røykenvik og jeg kan se ned dit hver dag fra der jeg bor. Det har vært en glede å få jobbe med dette, sier hun.

Daglig leder Morten Wien i Operafest Røykenvik er også glad for at Brantenberg har bidratt med glass til festivalen.

– Det har blitt veldig fine og svært eksklusive glass som vi håper og tror kommer til å bli attraktive samlerobjekter. Glassene er vakkert utformet i krystall og gull, så dette tror jeg vil slå an. Tanken er at det skal komme en ny variant hvert år framover, sier Wien.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.