GRANAVOLLEN: – Fantastisk!

Slik lød dronning Sonjas første ord på talerstolen foran Glasslåven onsdag kveld.

Et kunstsenter hun beskrev som «en dristig drøm som er blitt til vakker virkelighet».

Dronningen mente at bygningenes tidligere bruk som låve har en naturlig overgang til fremtidige aktivitet.

– Bygningene har vært et travelt åsted for liv og død, varme, kjærlighet og livgivende aktivitet. Overgangen fra jordbruk til kunst er naturlig. Kunst er også grunnleggende for våre liv, poengterte dronningen.

Dronning Sonja forestå den offisielle åpningen av Glasslåven. Her kan du høre hennes tale.

Kulturelt fyrverkeri

Før dronningen meldte sin ankomst, én time uti arrangementet, sto gjøglertroppen Stella Polaris for en spektakulær forestilling på kirkevangen. Med en fargerik galskap, høyt tempo og imponerende kunster. Her var det ildblåsing, balansering på line, akrobatikk og mer. Til glede for store og små tilskuere.

– Det var spennende, mente ni år gamle Ebba Velo Grina.

Hun forklarte ivrig at hun var på plass for å se dronning Sonja, men også for å høre bestefaren til venninnen Frida synge.

Mannskoret KK sang nemlig under dronningbesøket. Et annet kor som var på plass, var skolekoret fra Sanne skole. Elevene fikk fram smilet og applausen hos dronningen med sin sjarmerende versjon av låta «Med vinger som bærer», av Bjørn Anders Hermundstad.

Bildeserie

BILDESERIE: Åpning av Glasslåven

– Dagen for å takke

Styreleder Randi Eek Thorsen ønsket folkemassen velkommen da dronning Sonja var ankommet Granavollen. Hun benyttet anledningen til å takke alle som har bidratt til at Glasslåven nå er en realitet.

– Dette er dagen for å takke og gi. Først av alt takk til dronningen som beærer oss med sitt besøk, sa Thorsen.

Riksantikvar Jørn Holme var på talelisten. Det var også ordfører Willy Westhagen, før det var dronningens tur til å forestå den offisielle åpningen. Hun brukte en del av talen til å fortelle de frammøtte hvilke størrelser Ulla-Mari Brantenberg og Toril Bjorg er i norsk og internasjonal kunst. For anledningen hadde dronningen pyntet seg med et av Bjorgs sølvkjeder.

Etter åpningsseansen fikk dronning Sonja omvisning inne i Glasslåven. Der fikk hun hilse på kunstnerne som hittil har fått plass i senteret. Hun tok seg tid til å titte på verkstedene og utstillingene undervegs. Deretter deltok hun i en mottakelse på Granavolden Gjæstgiveri.

Hun rakk å svare Hadeland på  et spørsmål før hun dro hjem.

– Hva tror du Glasslåven kan bety for Granavollen som sted?

– Jeg tror det vil bety veldig mye. Det blir et tiltrekningsplaster, tror jeg, ved siden av de flotte kirkene og det dere allerede har. Så tror jeg det blir veldig aktivt med kunstnerne som får jobbe i disse flotte verkstedene. Det er flott med slike kunstsentre, vi burde hatt mange flere rundt om i landet, slo dronning Sonja fast.