GRAN: Det blir mannskorsang, opplesning og bokanbefalinger når biblioteket og foreningen Norden inviterer til skumringstime på Gran bibliotek. Datoen for arrangementet er satt til mandat 9. november.

Det er klart for Nordisk bibliotekuke, og i år er temaet vennskap i Norden.

– Bibliotekuken skaper et helt spesielt fellesskap, når hele Norden og Baltikum samles om å lese den samme litteraturen, sier Rune Meier, leder i Foreningen Norden Gran i en pressemelding, og legger til:

– Når det arrangeres høytlesning av samme tekst til samme tid, kan man tenke på alle de man ikke kjenner, men som en kort stund deler samme opplevelse som en selv, på tross av at vi befinner oss på forskjellige steder.

Det blir opplesning for voksne. Mannskoret KK synger. Det blir servering, og de ansatte på biblioteket vil gi de frammøtte sine anbefalinger fra høstens nye bøker og vil også fortelle om bøker fra årets nobelprisvinner i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj, og vinner av Nordisk råds litteraturpris, Jon Fosse.

- Biblioteket har også kjøpt inn ekstra bøker av de anbefalte forfatterne, slik at det er mulig å låne med seg en bok man blir spesielt inspirert av, sier Nyaas.

Nordisk bibliotekuke tilrettelegges av Foreningene Norden og er ett av verdens største høytlesningsarrangement. Omkring 2000 institusjoner melder seg på hvert år.

I Gran er Skumringstimen et samarbeid mellom Gran bibliotek, Hadeland Seniorforum og Foreningen Norden Gran.

Turid Aalerud Hansen er årets oppleser og som leser et utdrag fra Islendingesagaene og Eigil Skallagrimssons saga. På tross av nøkternt språk skildres sterke følelser og syn på lojalitet og slekt- og vennskapsbånd på 900- og 1100-tallet, da Island ble befolket av nordboere.