– Vi ønsker å skape et levende museum, og dette er det mest omfattende programmet vi har hatt noensinne, sier Malin Sjursen Wulvik, formidlingsansvarlig på Hadeland Folkemuseum. Direktør for Randsfjordmuseet Hans Philip Einarsen er enig.

– Vi skal være en arena for folket, hvor vi når ulike aldre og interesser. Derfor byr vi på et veldig bredt program, sier Einarsen og innrømmer at de ikke er så rent lite stolte av årets tilbud.

Musikk og kjærlighet

Juni står i musikkens tegn på museet. Det blir konsert med lokale Tough Daddy, operafest med Ruth Wilhelmine Meyer, musikkmøte når Igor Dunderovic med fettere skaper stemning på St. Hansaften og familiekonsert med Maj Britt Andersen på håndverksdagen. Konsertmåneden avsluttes med rapperen Big Daddy Karsten under «kjærlighetsfesten» Hadeland Pride, i samarbeid med FRI og regionrådet.

 

– Fire år etter at vi heiste regnbueflagget på museet for første gang, så gjør vi det igjen, sier Wulvik.

Museet vil også ha åpent på kveldstid, slik at folk har mulighet til å komme utenom ordinær åpningstid.

– Vi ønsker ikke bare å være et folkemuseum, men et folkets museum. Derfor ønsker vi å skape en tilhørighet, som gjør at folk kommer tilbake hit, sier Einarsen.

Stillhet og refleksjon

Konseptene «Sitt stille» og «Fem briller» blir videreført fra i fjor. I førstnevnte snakker lokal personer om et gitt tema i 15 minutter, etterfulgt av 15 minutters stillhet. Årets Sitt stille-navn er Hilde Roen Munkelien, Torstein Nybø, Morten Wien, Martha Berger, Maja Musum og Stine Bratvold. Dette er et samarbeid med Hadeland Kirkeakademi.

Fem briller er en vandring fra Granavollen til St. Petri presentert gjennom ulike faglige briller hver gang. I år er det Even Dehli, Øyvind Sørlie, Andreas Siqueland, Eike Muller og sjefen sjøl, Hans Philip Einarsen, som er turledere.

– Jeg synes begge disse er gode konsepter, som vi hadde suksess med i fjor, sier Einarsen.

 

Han gleder seg over at Randsfjordmuseet har hatt en jevn økning i antall besøkende de siste årene, og håper at de nærmer seg 30.000 i år. Han understreker imidlertid at ikke alt handler om antall besøkende.

– Tanken min er at når man går ut av et museum, er man litt annerledes enn da man gikk inn. Publikum skal oppleve noe, få innsikt og mulighet til å reflektere, mener han.

21. juni åpner utstillingen «MEG – Jeg vil fortelle deg noe». Den er et samarbeid med innføringsklassen ved Hadeland videregående skole, hvor ungdom og unge voksne har skrevet viktige historier om å reise fra, og komme til.

– Selve utstillingen er resultatet av en prosess hvor veien har vært minst like viktig som resultatet. Ungdommene har ulik bakgrunn og erfaring. Uansett så har alle unike historier å fortelle, og som viser mangfoldet på Hadeland, sier Einarsen.

Han synes elevene er modige som deler tankene sine med museets besøkende.

Bronse-dager

Bronsebukkene skal for første gang settes opp på folkemuseet. Fra 15. til 19. august blir det eldre historie for alle pengene. Med matmarked, åpningsforedrag og familiedag i tillegg til selve forestillingene, håper Wulvik og Einarsen at mange finner veien til museet. Men det skjer mye før den tid.

– Fra slutten av mai til begynnelsen av september skjer det noe her hver uke, sier Wulvik.

– Og hvordan håper dere å kunne oppsummere sesongen når den er over?

– Da håper vi at vi kan snakke om godvær og publikumsrekord, smiler Wulvik.

– Også håper vi å få tilbakemelding på at noen har opplevd noe som har gitt dem noe ekstra i form av en refleksjon eller innsikt på veien, legger Einarsen til.