Gå til sidens hovedinnhold

– Godt å ikke se korpsbevegelsen som et utbrukt poeng i en dårlig sketsj

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er godt å se at det er noen som tar korps på alvor, sier leder i Gran Jente- og Guttekorps Lars Erik Sundmark om Knut Nærums siste teaterstykke.

LOKALE KORPS I STOR TEATERFORESTILLING

Teater Innlandet vil gjeste hele regionen med flere forestillinger i løpet av høsten. Brandbu skolekorps og Gran Jente- og Guttekorps er med i den som settes opp lokalt. Titulert nettopp «Korps».

«Korps», som settes opp på Hadeland kultursal 9. november er en teaterforestilling som hyller korpslivet i bygd og by. Stykket er skrevet av Knut Nærum, som for de fleste bør være et kjent blad etter sin mangeårige tilstedeværelse i Nytt på Nytt. Det tar for seg alt som kan skje innad i det lokale korpset, og forestillingen tar utgangspunkt i klarinettspillende Silje og Emil på baryton.

– Stykket viser hvordan det er å være med i korps, både for korpsmedlemmene selv og foreldrene. Det tar miljøet på alvor, sier Sundmark.

 

Samlet miljø

Ifølge ham fikk både Brandbu og Gran-korpsene tilbud om å bli med, og når begge sa ja, var det duket for musikalsk samarbeid for å bringe messingens gylne budskap ut til massene.

– Vi i korpsene vil spille sammen og har satt sammen et program, i tillegg til at teaterets egen nyskrevne marsj skal framføres. Så det blir en del fellesøvelser framover som blir morsomt. Det var ikke akkurat vanskelig for oss å si at dette var noe vi ville gjøre sammen, sier Sundmark.

Han mener det er utrolig godt å ikke se korpsbevegelsen som et utbrukt poeng i en dårlig sketsj for en gangs skyld.

– Tidligere har det vært mye harselering med korpsbevegelsen. Dette blir jo nesten som en kjærlighetserklæring dette. Nei, det sa jeg ikke, forsøker korpslederen seg.

Han gjorde det.

Men han legger til at det å se at en kulturpersonlighet som Knut Nærum viser hva som ligger i et korpsår, historien om Silje som ny i korpset, jobbingen mot mesterskap og korpsturer er særdeles velkomment.

– Det ligger muligens litt anledning for rekruttering her også?

– Ja, jeg vil tro det. Det er utrolig hyggelig å kunne profilere en så fantastisk aktivitet for ungdom, som gir mestringsfølelse som varer. Vi opplever en grei tilstrømming til korpsene, men dette blir en fin måte å vise hva korpsaktiviteten egentlig går ut på, sier Sundmark.

 

 

Frihetsdans

Den andre forestillingen som Teater Innlandet har med seg til regionen i år er av et noe annet slag, selv om temaet om mestring og samhold for så vidt ligger der også.

Forestillingen «Hello», som gjester Hadeland kultursal 19. november, forteller tre historier om det å starte på nytt. Forestillingen beskrives av Teater Innlandet som en fortelling om identitet og tar for seg historien til tre unge dansere som alle har til felles at de flyktet fra hjemlandet sitt.

Gjennom dans, tale og film blir publikum kjent med Abir, Miko og Herlander som brøt opp fra hjemlandet, og som møtte hverdagsutfordringene i sitt nye land.

Abir, som flyktet fra Jemen sammen med familien, opplevde å ikke få stå opp for seg selv i sin kultur. Ei heller var dans lov. Når hun kommer til Norge derimot, får hun en ny start og gjennom dansen får jenta mot til å ta egne valg og finner sin stemme i dansen.

Kommentarer til denne saken