GRAN: Hadeland litteraturforum er inne i sin femte sesong. Neste år er det fem år siden de startet. De har med det planer om å markere jubileum både i år og neste år.

Det er store ambisjoner for høstens aktiviteter, og det kan foreningen unne seg etter at de nok en gang har fått støtte fra Fritt Ord for sitt arbeid. Med 50.000 kroner i tilskudd til prosjektet som har fått overskriften «Norsk kanon» vil det bli foredrag og forfattermøter med nettopp norske litterære kanoner.

Spørsmålet «Hva er norsk kultur» opptar mange. Hvilke bøker og hvilke norske forfattere har i særlig grad bidratt til forståelsen av vår identitet? Det er spørsmål som litteraturforumet har tatt mål av seg å besvare.

– Vi er ikke nødvendigvis enige om hva som bør inngå her, men med kompleksiteten i medlemsforeningene sikrer vi et utfordrende spenn, sier de i en pressemelding.

Hadeland litteraturforum

Hadeland litteraturforum består av Hadeland dialekt- og mållag, Randsfjordmuseet, Hadeland kirkeakademi, Gran bibliotek og Foreningen Norden Gran.

Startet sin virksomhet i 2013, og går nå på sin femte sesong. Har arrangert nærmere 30 forfattermøter, bokbad, kunstneriske framføringer og foredrag.

Forumet har fått 50.000 kroner fra Fritt Ord. Stiftelsen mottok 69 søknader, og det er besluttet å tildele midler til 37 søkere. Til sammen blir det delt ut 1,85 millioner kroner, fordelt på biblioteker over hele landet.

Rosinen i pølsa

Den aller største satsingen i høst er som nevnt konserten i kultursalen 26. september. Saabye Christensens besøk sammen med Tom Stalsberg, gitarist Amund Maarud og Mathias Eick promoteres som en forestilling der det beste i litteraturen og musikken blandes sammen i en tøff miks.

– Vi inviterer både gamle og nye litteraturfans til en flott aften i kultursalen. Stolradene trekkes tilbake og det blir satt ut småbord i salen. Vi håper å få til litt bulestemning, sier Rune Meier som representerer Foreningen Norden Gran i samarbeidet.

– Det er ikke gitt hva man kan vente seg, men det som er sikkert er at Buicken har med landets mest anerkjente- og begavede kunstnere å gjøre, skriver litteraturforumet i pressemeldingen.

Om Buicken:

«Men Buicken står her fremdeles» er resultatet av en reise, av USA-opplevelser og inntrykk, av et skrivevennskap mellom lyrikeren Lars Saabye Christensen, journalisten Tom Stalsberg og fotografen Lars Eivind Bones.

Forfatterne tok med seg tekstene i studio, og sammen med musikerne Knut Reiersrud  og Stian Carstensen, improviserte de fram en lydbok: «Men Buicken står der fremdeles».

Etter dette bestemte Buicken-gjengen å ta prosjektet ut på veien. Tekstene og melodiene som fremføres er hentet fra disse verkene, pluss ting som skrives underveis og i farta.

Til Gran kommer Buicken med Lars Saabye Christensen, Amund Maarud, Tom Stalsberg og Mathias Eick.

Mer på tapetet

Biblioteket er en sentral aktør i litteraturforumet, og stiller med lokaler til de fleste arrangementene.

– Litteraturformidling er en viktig del av bibliotekets oppgaver. Ved å ha dette samarbeidet når vi både dette målet, og kan tilby mye mer enn om vi hadde vært alene om å være arrangør, sier biblioteksjef Wenche Nyaas til Hadeland.

Høstens program er ikke hundre prosent spikret, men noen arrangementer er på plass. Det blir en egen Falkberget-kveld med foredrag av Sturle Kojen som har fått navnet «Falkbergets hudløse evangelium». Barnebokforfatter Bjørn Rørvik fra Jevnaker kommer for å snakke om sine bøker, blant dem Reven og grisungen og ikke minst eventyrvariantene av Bukkene Bruse. Her kan det også bli et arrangement på dagtid som tilbys skolene.

Til våren er det satt av tid til Grete Fatima Syèd som skal snakke om Olav Duuns diktning, samt Knut Ødegård som har som har nyoversatt Edda til nynorsk.

– I tillegg er det jo Vinje-jubileum i 2018. Det vil bli markert både i litteraturforumet, og med egne arrangementer, sier Reidun Ramse Sørensen i Hadeland dialekt- og mållag.