Ivan spiller seg videre med Granavollen i hjertet

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

– På sikt kan vi gjøre Hadeland til den mest spennende orgelparken i Norge, sa Ivan Sarajishvili til avisa Hadeland da han begynte i jobben som organist. Nå, nøyaktig fire år seinere, forlater han en orgelpark i betraktelig bedre stand. Faktisk så bra at han ikke er i tvil om at han kommer tilbake.

DEL

34-åringen fra Georgia begynte i Brandbu i 2002, og ble seinere kantor i Gran. I 2002 var han ikke spesielt imponert over orgelfasilitetene i distriktet, og et kikk i Hadelands arkiver forteller at Ivan Sarajishvili syntes det var så dårlig at han kalte Nes-orgelet en musikkmaskin heller enn et musikkinstrument.

– Orgelet i Nes kirke har null verdi, verken kunstnerisk eller teknisk. Det er en dårlig produsert massevare, sa han den gangen.

Men det er ikke derfor kantoren i Gran spiller sin siste Mariakonsert i kveld og reiser til Vestlandet for å spille videre.

Gått fort

Innsamling til nytt orgel ble satt i gang mot slutten av 2002. Det ble kjøpt inn og skulle etter planen vært på plass innen jul, men venter fortsatt på klarering fra Riksantikvaren.

Men det Ivan har fått på plass, er flygel i Tingelstad kirke i november 2002 og det praktfulle Ahrend-orgelet i Mariakirken i mars 2003.

Hva synes han selv om realitetssjekken i forhold til visjonen?

– Det har gått utrolig raskt i forhold til gjennomsnittet på sånne orgelsaker. Det tar gjerne 15-20 år, forteller han med et bredt smil.

– Vi har fått to nye instrumenter på plass, det tredje er på gang i Nes, og Ål og Moen, kommer, forteller den avtroppende kantoren.

Han har selv vært sterkt involvert i å hente instrumentene hit, og vil også være delaktig i fortsettelsen.

– Jeg skal fortsatt være med i bildet, og definitivt i Nes. Det er et orgel som passer så til de grader der, med barokkutskjæringer. Det trenger ikke engang å males om, forteller han svært entusiastisk.

Ivan med det vanskelige etternavnet kan snakke om orgel både på ut- og innpust. Han fekter med armene og smiler med hele ansiktet når han forteller om millioninvesteringen kirkegjengerne i Nes har i vente.

– 1,1 million er nesten under halv pris, og er ikke mye for et orgel - tro meg! Det står der i to-tre hundre år, minst, og da er det ikke mye penger, forsikrer Ivan, og håper selvsagt å kunne være med når orgelet endelig skal innvies.

Og til opplysning er det ny kronerulling på gang i nå. Denne gangen i Tingelstad. Håpet om den mest spennende orgelparken i Norge, er i aller høyeste grad i live.

Barokkhjem

Ingen domkirker er like. De har ulike profiler. Stavanger er den eneste barokke. Og i 1992 fikk de bygget nytt orgel, barokk sådan, og det viser seg at Ivan er spesielt glad i barokkmusikk. Så ble stillingen som domkantor i Stavanger ledig.

– Skulle noen domkirke være drømmejobben, måtte det være der, forteller han.

– Så dette blir som å komme hjem?

– Ja, nesten, innrømmer Ivan, og forteller beskjedent at han aldri, ikke engang i sine villeste drømmer trodde at jobben ville bli hans i kamp med drøyt 20 andre søkere.

– Jeg ble litt sjokkert, forteller han.

Men de som har hørt konsertene hans er neppe overrasket. I Hadelands arkiver står store ord om organisten: "Trollbandt med romantikk", "De vel 50 frammøtte i Mariakirken overøste organist Ivan Sarajishvili med ros og komplimenter etter en stemningsfull og vakker orgelkonsert. Og ikke uten grunn. Å oppleve en så profesjonell og velspilt konsert uten å betale for seg kjennes nesten flaut.", "Det er en begivenhet når Ivan Sarajishvili setter seg ved Ahrendorgelet i Mariakirken." og "Vi får en følelse av noe stort når Ivan spiller og vi gleder oss til høstens konserter".

Helt unikt

Mars 2003, etter utallige år med innsamling, sto det der. Orgelet med stor O i Mariakirken på Granavollen.

– Det er helt unikt. Uansett hvor fine orgler en finner andre steder. Han som bygget det står over alle i orgelbyggeri. Han legger hele sjela i det han gjør, og det føles i hver tone, forteller Ivan, og kikker kjærlig bort på orgelet i Mariakirken.

– Orgelet i Stavanger domkirke kan vel ikke måle seg med det?

– Nei. Men det må du ikke skrive med store bokstaver i hvert fall, sier Ivan med et skøyeraktig smil.

– Orgelet i Stavanger kostet elleve-tolv millioner kroner og er fem ganger så stort som Mariaorgelet, men slår det ikke i kvalitet, mener organisten.

– Så vi kan regne med at du kommer på besøk ofte?

– Ja, jeg håper på det. Og så håper jeg å være den første til å ta opp Mariaorgelet på cd. Noen har tatt opp orgel og trompet sammen, men jeg trøster meg med at muligheten til å bli den første med solo-orgelplate fortsatt er der, ler han.

Siste Maria

I kveld spiller Ivan sin siste Mariakonsert. Han er ikke trist, og lover at konserten heller ikke skal bli det. Derimot skal han spille det beste siden han begynte med Mariakonsertene 11. mars 2003. Det blir mye Bach.

Ivan føler ikke at han kutter forbindelsen til Granavollen selv om han sier opp som kantor.

– Granavollen og Gran vil alltid være til stede i mitt liv. Det er et sted jeg vil føle er godt å komme tilbake til. Denne jobben har vært en milepæl i livet mitt, her ble jeg ferdig med studiene og fikk utvikle meg på egen hånd, sier Ivan, og takker for den fantastiske responsen han har fått underveis og alle de engasjerte menneskene han har møtt på sin veg. Dessuten tror han at han har lært sine viktigste lekser i Gran. Det har gjort ham mer ydmyk.

– Publikum her er fantastiske, takknemlige og har innsikt. Gang på gang har jeg fått hakeslepp av tilbakemeldingene. Det er en myte at allmennheten ikke har innsikt i musikk, mener han.

Og skulle du gå glipp av Ivans siste Mariakonsert er det en siste mulighet på tirsdag sammen med Torbjørn Dyrud. Etter det må du til oljebyen i vest.

jpmhadeland.net

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags