Korpset dirigeres for anledningen av Paul Holland, som også ledet korpset i Siddis 2017.

Jaren spiller i elitedivisjonen, og konkurrerer mot ni andre korps fra hele landet. Konkurransen spilles i Farten Valen-salen, det nye konserthuset i oljebyen.

Temaet for Jarens program er «Freedom», eller frihet oversatt til norsk. Musikken er bestilt og spesialskrevet for Jaren av en ung komponist, Jonathan Bates (22). Han har allerede markert seg solid både som musiker og komponist. Bates kan blant annet skilte med fire år som solohornist i Black Dyke, Englands fremste brassband.

Russisk og spirituelt

Bates er inspirert av at det i år er 100 år siden første verdenskrig sluttet. Det er også 50 år siden Martin Luther Kings død. Stykkene har fått navnene «The Red Hills of Georgia», et sitat henter fra Luther Kings berømte tale «I have a dream». War Dance of the Red Cossacks er russiskinspirert, og viser tilbake til da kosakkene erklærte sin selvstendighet fra den russiske stat, i kjølvannet av den russiske revolusjonen.

«Let Freedom Ring» er også inspirert av Luther King, og er skrevet som kornettsolo der korpsets konsertmester, Benjamin Mortensen med kornett, får briljere.

«I Wish I knew how it would feel to be free» er skrevet som en spiritual, mens siste stykke «That Promised Land» avslutter det hele.

Massivt

Tirsdag kveld inviterte korpset til åpen prøve på Granvang for å spille programmet for publikum.

Jaren utnyttet det dynamiske spekteret til fulle, og tidvis føltes til og med storsalen for liten til å romme den massive messingklangen på de sterkeste partiene.

Såpass må det da også være for å fylle Fartein Valen i Stavanger til siste krok.