Kultur på Hadeland får over sju millioner kroner i støtte fra staten

Operafest Røykenvik er blant de kulturelle aktørene på Hadeland som får såkalte gaveforsterkningsmidler. Her fra familiedagen søndag.

Operafest Røykenvik er blant de kulturelle aktørene på Hadeland som får såkalte gaveforsterkningsmidler. Her fra familiedagen søndag. Foto:

Gjennom regjeringens gaveforsterkningsordning gis det nå over sju millioner kroner til kultur på Hadeland. Den aller største potten får Stiftelsen Kistefos-Museet, men også Glasslåven kunstsenter og Operafest Røykenvik får midler

DEL

Stiftelsen Kistefos-Museet har fått hele 27.090.000 kroner fra forskjellige givere. Drøye 17 millioner kroner er fra forskjellige kunstnere, og er alle merket delfinansiering av nytt museumsbygg. De siste ti millionene er fra Kistefos AS – selskapet til Christen Sveaas, og er ifølge oversikten gitt i forbindelse med ny skulptur til skulpturparken.

LES OGSÅ: The Twist skrur seg på plass over Randselva

Disse gavene utløser hele 6.772.500 kroner via gaveforsterkningsordningen til staten. Det gjør at stiftelsen er de som får mest via denne ordningen i Norge.

Glasslåven

Glasslåven kunstsenter har fått en gave på totalt 310.000 kroner fra Hadeland Gjensidige Brannkassefond, Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Fritt Ord og Oppland Arbeiderblad, noe som utløser 77.500 kroner i gaveforsterkningsmidler.

Pengene har gått til innkjøp av piano, støtte til kunstformidlingsarrangementet «Kunstsamtalen på bygda» og støtte til utgivelse av katalog i forbindelse med sommerutstilling av avistegner Herb, Herbjørn Skogstad, sine tegninger.

LES OGSÅ: Frivillige sørger for liv på Granavollen hele sommeren: – Det er et privilegium å vise fram det fineste i bygda vår

Operafest Røykenvik

Operafest Røykenvik står oppført med totalt 931.766 kroner i gaver.

300.000 av dem kommer fra Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse, slik Hadeland skrev om i forbindelse med årets operafest. De resterende kommer fra Brandbu og Tingelstad almenning, Røysumtunet, Trox Auranor, Sparebankstiftelsen Gran, Sparebankstiftelsen Ringerike og Sparebank1 Ringerike Hadeland.

Gavene utløser til sammen 232.942 kroner i gaveforsterkningsmidler. Dette er noe mindre enn Operafest Røykenvik har budsjettert med. Ifølge budsjettet som fulgte en søknad om støtte fra Gran kommune har de beregnet 350.000 kroner. Midler som er gitt til nå omhandler imidlertid kun ferdig behandlede søknader som er kommet inn til staten til og med 4. juni.

LES OGSÅ: Eli Kristin etter opera-suksessen: – Om noen skulle lure, jeg kommer ikke til å gi meg!

– Et insentiv

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) forklarer overfor Ringerikes Blad at ordningen fungerer slik at når et museer eller kulturinstitusjoner mottar private gaver, så vil staten gi ytterligere 25 prosent av summen de har fått.

– Dette bidrar til at museer og kulturinstitusjoner både får et større insentiv til å arbeide for tilførsel av privat kapital og opplever å få belønning for det i form av midler fra gaveforsterkningsordningen når de lykkes. Det er et mål å sikre mer privat kapital til kunst- og kultur, sier Wold, som er medlem av Stortingets familie- og kulturkomité.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags