Maus gir leserne et annerledes innblikk andre verdenskrig

Bibliotekar Veronica Schevik anbefaler boken «Maus: En overlevendes fortelling» av Art Spiegelman. Boken er gitt ut på Minuskel forlag og er på 295 sider.

Bibliotekar Veronica Schevik anbefaler boken «Maus: En overlevendes fortelling» av Art Spiegelman. Boken er gitt ut på Minuskel forlag og er på 295 sider.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bibliotekar Veronica Schevik anbefaler boken «Maus: En overlevendes fortelling».

DEL

Bibliotekaren anbefalerAndre verdenskrig, jødeforfølgelse og historier til ulike personer som levde under krigen er et tema som mange stadig er veldig interessert i.

De aller fleste har lest «Anne Franks dagbok», som handler om Anne og familiens liv i skjul under andre verdenskrig. Noen har kanskje også lest «Jenta i veggen: I skjul for nazistene» av Lena Lindahl. Den handler om Betzy Rosenberg, ei trøndersk jente som overlevde krigen ved å bli skjult i et hull i veggen med en gulvflate på 50x65 centimeter.

«Maus: En overlevendes fortelling» er en sterk og personlig tegneserie. Forfatteren Art Spiegelman, født Itzhak Avraham bein Zen (ifølge Store norske leksikon), har med denne tegneserien videreformidlet sin fars opplevelse av jødeforfølgelsen under andre verdenskrig. Forfatteren intervjuet sin aldrende far og har gjengitt farens historie, men samtidig har han fortalt som sine personlige tanker og følelser rundt forholdet til sin far.

Maus gir leserne et annerledes innblikk i hvordan en overlevende opplevde andre verdenskrig. Sorthvitt-tegningene skaper en effekt som tar en med inn i handlingen på en annen måte enn en slik type historie har gjort før. Det at Spiegelman også har gitt de ulike folkegruppene karaktertrekk fra dyr, slik at man tydelig kan se hvem som tilhører de ulike gruppene er ekstra virkningsfullt. Jødene er tegnet som mus, soldatene som katter og de «nøytrale» som griser.

Tegneserien starter med et tilbakeblikk på en episode fra forfatterens barndom hvor det ender med at de andre barna forlater en skadet Artie (kallenavnet på Art Spiegelman). Artie kommer gråtende til sin far og klager over at vennene dro fra han.

«Venner? Dine venner ..?»

«Hvis du låser de, sammen inne i et rom uten noe mat i en uke ...»

« ... Da kan du se hva det betyr, «venner» …»

Denne episoden setter stemningen for historien videre. Historien veksler mellom å fortelle farens historie og samhandlingen Art har med sin far og andre i nær relasjon. Spiegelman viser også sine egne tanker og følelser rundt sitt forhold til faren og alt som han blir fortalt. Boken er en sterk skildring av livssituasjonen for en folkerase som konstant ble drevet på flukt, og er imponerende framstilt med tanke på et meget ømtålig tema.

Art Spigelman mottok flere priser for «Maus», blant annet Pulitzer-prisen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags