Gå til sidens hovedinnhold

Ny bok om flygning

Artikkelen er over 4 år gammel

I disse dager har flyhistoriker Rob Mulder kommer med sin bok nummer 17 om norsk flyging, denne gangen spesielt i østlandsområdet.

Det var mye aktivitet i Hadeland- og Randsfjordområdet i sjøflygingens i 20- og 30-årene.

Boken dreier seg først og fremst om flypioneren Alf Gunnestad som oppdaget nytt land under konsul Kristensens ekspedisjon til Antarktis i 1934, som fikk navnet Gunnestadbarrieren. Han var flygerutdannet ved Hærens Flyvevåpen i 1925, senere sivilt flygersertifikat nr. l i Norge 25/5-1929.

Undertegnede vil ikke røpe for mye, men boken forteller om Hærens vinterøvelser med fly som ble lagt til Randsfjorden i 1927.

Gunnestad forteller i boken om at han i et forrykende snøvær 10. april i 1930 – med en Avro Avian, måtte finne nødlandingsmuligheter i nærheten av Hvalbykampen. Dette var under en flyging fra Hurdal til Geilo. De fikk hjelp og overnattet i en tømmerkoie. Neste dag fikk de hjelp til å tråkke en startplass, kom i luften ved 15-tiden og gikk så vidt klar av trærne.

24. mars 1934 var han stasjonert med to fly på Jarenvatnet og drev passasjerflyging med mye folk til stede. På en av turene med en Locheed Vegan fikk Gunnestad forgasserproblemer, og på to av turene fikk han motorstopp. Alt endte bra.

Oppholdet på Jarenvatnet endte med et flyoppvisningsstevne 7. april over området. Over 30 turer fløy han.

I boken nevner Mulder andre flygere fra denne tiden som kommer fra Hadeland, blant annet Erik Engnes og Hvinden. Sistnevnte hadde Gunnestad en flyging med fra Fornebu til Arendal og retur.

Loven om ferdsel i utmark og vassdrag stoppet sjøflyaktivitet på ferskvann i 1970-årene. Undertegnede er den siste som har drevet omfattende turistflyging på Randsfjorden, dette fra Eidsand Camping. Dette med spesialtillatelse fra Gran formannskap. Her var det stor aktivitet i sommertiden, først og fremst flyging med utenlandske feriefolk som fikk oppleve sjøflyging som ikke er vanlig nedover i Europa.

Boka er gitt ut av European Airlines forlag.

Kommentarer til denne saken