GRAN: Stephen og Elicky banker høflig på døra hos lokalavisen, og ønsker veldig at vi kan bidra til å fortelle at de to er i Norge i lovlig ærend. De to er studenter fra Kenya, og er i Norge i tre måneder denne sommeren. De kom i slutten av mai, og skal være i landet til slutten av august.

Stephen studerer journalistikk og økonomi, mens Elicky studerer «education» med sikte på å bli lærer. Begge har søkt om og blitt kvalifisert til å komme til Norge for å selge bøker gjennom Norsk Bokforlag. De har gjennom snart 50 år organisert slike studentprogram.

Finansierer studier og familiene

– Vi jobber for å kunne finansiere studier, og for å finansiere våre familier. Jeg har tre barn; Marcus (7), Morgan (4) og Leila (1), forteller Stephen.

Elicky har ikke egne barn, men håper å kunne dele noen av inntektene med sin enslige mor og søsknene Kenneth (18), Masi (12) og Kosmos (9).

Mens de er i Norge bor de på Vik i Buskerud. De skal selge bøker på Hadeland, og har blitt utstyrt med en bil og en scooter for å komme seg rundt. De har ID-kort som viser hvem de selger for, og har også bevis på at de har lovlig opphold i Norge.

– Vi betaler skatt og det er ordnede forhold, forsikrer Stephen.

Han er her på andre året. I fjor var han i Kristiansand.

Best på engelsk

Begge snakker godt engelsk, og forstår og snakker litt norsk.

– Men vi snakker best engelsk, sier Elicky.

Med seg har de bøker innen mange forskjellige sjangre, både for barn og voksne. De får provisjon av inntektene, og tar både kort, kontant og vipps.

– Vi anser dette som den beste form for direkte u-hjelp. Ved å kjøpe bøker fra denne studenten, er du med og hjelper, skriver Norsk Bokforlag på sin hjemmeside.