I morgen kommer Ivan tilbake til Mariakirken

TIL GRAN: Ivan Sarajishvili gjester Gran og Mariakirken søndag.

TIL GRAN: Ivan Sarajishvili gjester Gran og Mariakirken søndag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har gått 15 år siden orgelet kom på plass i Mariakirken. Ivan Sarajishvili var den gangen kantor i Gran og avgjørende for resultatet. Nå kommer han tilbake.

DEL

Søndag 21. juli er det nemlig han som trakterer tangentene når ukens sommerkonsert skal avholdes. Ann Toril Linstad, som tok over som kantor etter Sarajishvili, er svært glad for at nettopp Ivan er tilbake på våre trakter. Dog som gjest denne gangen.

Ivan er i dag domkantor i Stavanger, og i ferd med å avslutte sitt doktorgradsarbeid i USA.

– Likevel kommer han hit og spiller. Det er fordi han aldri har glemt orgelet han fant til Mariakirken som kom hit for 15 år siden, og som vi feirer i år, sier Linstad stolt.

Ahrendt-orgelet i Mariakirken kom på plass etter en stor lokal innsamlingsaksjon. Det var brukt i en kirke i Tyskland. Denne kirken skulle legges ned, og orgelet ble solgt.

Ivan Sarajishvili

Ivan Sarajishvili

Starter tidligere

– Det er helt unikt. Uansett hvor fine orgler en finner andre steder. Han som bygget det står over alle i orgelbyggeri. Han legger hele sjela i det han gjør, og det føles i hver tone, uttalte Ivan til Hadeland i 2006.

Ann Toril Linstad gjør oppmerksom på at søndagens konsert avviker fra normalen ved at den starter tidligere enn vanlig.

Fra Georgia – studerte i Oslo

Ivan Sarajishvili er født inn i en lang musikertradisjon i Tbilisi, Georgia. Han studerte kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo i 1996–2002 med Andreas Liebig, Terje Winge og prof. Jon Laukvik.

Under Bachelorstudiet vant han et ettårig studieopphold i Berlin ved Hochschule der Künste ved prof. Leo van Dooselars orgelklasse. I ́ 2002, etter endt masterstudium i kirkemusikk og orgelspill i Oslo, fortsatte han videreutdanning med diplomstudium i Solistklasse ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, med prof. Hans Fagius som sin lærer.

Han ble ansatt i Brandbu i 2002, og ble senere kantor i Gran.

Etter å ha vært kantor i Gran, ble han fra 2007 ansatt som domkantor i Stavanger domkirke.

Han er stifter og leder av Det norske katedralensemblet og han har vært ansvarlig for renoveringen av domkirkens hovedorgel. I snart ti år har han også sittet i programutvalget for Norsk Orgelfestival. Sarajishvili har konsertert både i Skandinavia, Europa og USA og er i ferd å spille samtlige orgelverker av Johann Sebastian Bach på den nyrenoverte Reil-orgelet i Stavanger Domkirke.

For tiden er han også en doktorgradskandidat i utøvende musikk ved Eastman School of Music, University of Rochester NY, USA.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken