Pegah (34) deltar på stort julemarked med eget design

DESIGN: I Iran solgte Pegah Chamanmah mye klær hun selv designet. Nå satser hun på å gjøre det samme på Hadeland.

DESIGN: I Iran solgte Pegah Chamanmah mye klær hun selv designet. Nå satser hun på å gjøre det samme på Hadeland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Pegah Chamanmah fra Brandbu syr kåper med egen design. Til helgen deltar hun på det store julemarkedet som mange aktører på Granavollen står bak, sammen med Grinakervev og museet.

DEL

For fire år siden kom Pegah Chamanmah og kjæresten som flyktninger til Norge fra Iran. Et halvt år etterpå fikk hun jobb som sydame på Grinakervev, der hun i dag har full stilling. På fritiden jobber hun med eget design.

– Jeg jobbet i mange år med å sy klær i Iran, og hadde vel et ganske kjent navn der. Jeg levde av å lage klær, forteller hun.

Fra sin bolig i Brandbu har hun så langt konsentrert seg om å lage kåper, og disse skal hun til helgen selge på Hadeland folkemuseum, som er ett av tre steder der det skjer ting denne helgen. Storarrangementet er et stort samarbeid mellom mange ulike aktører i aksen Granavollen – museet – Grinakervev. Sistnevnte kan skilte med utstilling i stabburet med arbeider av Anthony Caldecourt og Laila Marie Brenno-Varlen.

Vil leve av egne klær

– Jeg ønsker å kunne leve av mitt eget design etter hvert og er veldig takknemlig for at jeg får være en del av dette flotte julemarkedet. Det at jeg får lov til å jobbe på en bedrift som Grinakervev er også helt fantastisk, skryter hun.

JULEMARKED: Denne gjengen er klar for julemarked i helga. Bak fra venstre: Amund Bø, Jo Lyngstad, Hilde Nyeggen Martinsen, Kari Røken Alm og Jane Dahl Sogn. Foran fra venstre: Stig Fossum, Wenche Berg Stuenes, Pegah Chamanmah, Trine Hilden og Maja Musum.

JULEMARKED: Denne gjengen er klar for julemarked i helga. Bak fra venstre: Amund Bø, Jo Lyngstad, Hilde Nyeggen Martinsen, Kari Røken Alm og Jane Dahl Sogn. Foran fra venstre: Stig Fossum, Wenche Berg Stuenes, Pegah Chamanmah, Trine Hilden og Maja Musum. Foto:

Og årets julemarked er mye større og mer omfattende enn det var i fjor.

– Vi har planlagt og arbeidet med dette i over et år, og nå ser vi resultatet av at vi løfter i flokk. Men det stopper ikke her. Vi ønsker å utvikle oss til å bli et julemarked som tiltrekker seg folk langveisfra. Jeg synes vi er på god veg, sier hotelldirektør Trine Hilden på Granavolden Gjæstgiveri.

Hun har holdt litt i trådene og er overveldet over velviljen fra alle aktørene.

– Jeg har opplevd en raushet og vilje til å samarbeide som er helt enestående, sier hun.

– Jeg er enig. Vi er avhengige av hverandre og ser at ingen har muskler nok til å klare dette alene. Sammen kan vi imidlertid få til mye, og det viser vi nå, sier Maja Musum fra Hadeland folkemuseum.

Aktiviteter for alle

Ved museet blir det juleaktiviteter for hele familien, der et juleverksted for ungene er en av aktivitetene. I tillegg vil det her bli et stort julemarked med 25 ulike salgsboder. Det vil i hovedsak bli solgt lokale mat- og håndverksprodukter.

– En del boder er utendørs, mens resten er inne i Grinakerbygningen, forteller Maja Musum.

På Grinakervev er det åpen julebutikk og Trilobitten Kafé er åpen.

I Søsterkirkene er det åpen julekrybbeutstilling.

– Vi har fått samlet inn rundt 50 ulike krybber, og variasjonen er stor, forteller kirketjener Kari Røken Alm.

Pilegrimssenteret har lørdag en pilegrimsvandring som ender opp i Mariakirken.

– Det blir en vandring på to-tre kilometer i området rundt Granavollen. En vandring i juleevangeliet, der krybbeutstillingen er målet, forteller Jane Dahl Sogn fra Pilegrimssenteret.

Mariakirken er også stedet for søndagens konsert med Janne Hea og Ann Beate Solstad Eide.

Juleverksted for barn

I kommunehuset har husflidslaget demonstrasjon av ulike håndverksteknikker, juleverksted for barn og salg av husflidsprodukter. Dette foregår i andre etasje. I etasjen under har bygdekvinnelaget salg av kaffe og kaker.

I Glasslåven åpnes en ny juleutstilling som er todelt.

– Den ene delen er en utstilling med kunstneren Jenny Alnæs, som blant annet sto bak utsmykningen ved Brandbu barneskole.

LES OGSÅ:

 Den andre delen av utstillingen er det våre egne kunstnere som står bak, forteller daglig leder Hilde Nyeggen Martinsen.

Lørdag ettermiddag blir det dessuten konsert med en jentetrio fra Toten, Song from the Sea, i Glasslåven.

Middelalder i Steinhuset

Også i Steinhuset foregår det spennende ting i helga. Her blir det middelalder for alle pengene.

– Hadar Viking- og Middelalderforening flytter inn med tidsriktige aktiviteter, mat og musikk, forteller Amund Bø i Stiftelsen Steinhuset.

Helgum gård har også sin gårdsbutikk åpen og hvis det er nok snø blir det aking og servering av eplegløgg.

På Presteenkesetet Sjo blir det utstilling av smykker og ikoner, med enkel servering. De har åpent fredag også.

Pub og julemat

Sist, men ikke minst holder Granavolden Gjæstgiveri åpen restaurant, der det selvsagt står julemat på menyen. Etter konserten i Glasslåven lørdag serverer de juletapas i Gregersstua, der det også vil være åpen pub med fyr på peisen.

– Vi kan også legge til at det vil gå skyttelbusser mellom de ulike stedene hele dagen både lørdag og søndag, slik at folk slipper å ta med bilen på rundturen. Vi håper og tror det kommer mye folk, så det er nok lurt å kjøre buss, sier Trine Hilden.

Her kan du se hele programmet for julemarkedet

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags