GRANAVOLLEN: Det er fem unge organister som skal spille på det flotte Ahrend-orgelet i Mariakirken søndag 23. juli. Programmet for konserten blir ganske variert, fra blant annet Bach, Mozart og César Franck til Naji Hakims og Bjarne Sløgedal.

Vi vil få høre to 16-åringer, William Wale og Andreas Pihl, fra orgelklubben Ludvig i Trondheim. De har organist David Scott Hamnes som lærer. De to unge organistene har sammen med orgelklubben spilt på konserter og gudstjenester i Trondheim og andre steder i Norge. De har også deltatt på konserter i St. Pauls Cathedral og Tempel Church i London, og i Hallgrimskirkja i Reykjavik.

Fra orgelskolen i Re kommer 19-åringen Kristian Heian. Han har lært å spille orgel hos organist Bjørn Vidar Ulvedalen. De siste fire årene har han vært orgelelev ved TUP (Musikkhøyskolens Talentutviklingsprogram). Kristian har deltatt i flere gudstjenester, i bryllup og på konserter i Vestfold, Stavanger, Trondheim, Bodø, Nord-Sverige og på Island. Han har blitt tildelt Drømmestipendet, og han har hele to ganger kommet på 2. plass i Fridthjov Anderssens orgelkonkurranse under Bodø Internasjonale Orgelfestival. Til høsten begynner han på studier til Bachelor i Kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole

Det er to lokale organister på konserten. De er begge orgelelever hos Marit Wesenberg i Brandbu.

Henriette Nymoen Lillestøl er 13 år, og øver på orgelet i Tingelstad kirke. Hun har deltatt på konserter og gudstjenester i de fleste kirkene i Gran kommune. I tillegg har hun spilt på konsert i blant annet Nidarosdomen, Tønsberg domkirke, og i Våle kirke.

Oliver Nymoen Lillestøl er 12 år. Han har deltatt på konserter i kirkene i Gran, og i Tønsberg, Våle, Fredrikstad og i St. Jacob kyrkan i Stockholm. Både Henriette og Oliver har i sommer deltatt på en orgelleir i Holmestrand.

Det er veldig hyggelig at antall barn som lærer å spille kirkeorgel, har økt over hele landet. Å lære å spille orgel krever noe ekstra av eleven, fordi undervisningen og en del av øvingen må foregå i kirkene,- hvor de store og mektige orglene står. Flere steder i Norge har orgelelever og lærere dannet orgelklubber, og i noen kommuner tilbyr Kulturskolen undervisning i samarbeid med stedets organist. Flere av utøverne på konserten i Mariakirken har deltatt på Kirkerådets nasjonale prosjekt for orgelspillende barn, Pilgrim i Orgelsko (PIO).

Vi håper mange vil komme for å høre unge og energiske organister på konsert i Mariakirken 23. juli.