Prises for kulturinnsats

GLAD: Ordfører Hilde Fivelsdal Brørby og «kultursjef» i Jevnaker kommune, Øyvind Norstrøm overrakte prisen, et bevis til å ha på veggen og en pengesjekk, på Thorbjørnrud Hotell torsdag kveld. Foto: Steinar Sund

GLAD: Ordfører Hilde Fivelsdal Brørby og «kultursjef» i Jevnaker kommune, Øyvind Norstrøm overrakte prisen, et bevis til å ha på veggen og en pengesjekk, på Thorbjørnrud Hotell torsdag kveld. Foto: Steinar Sund

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

JEVNAKER: 50 år med sang, korps, band, undervisning, speakeroppdrag og diverse verv, hedres med Jevnakers kulturpris 2013.

– Vil du se bildet fra da jeg startet i Glassverkets mannskor? Vi møter Sigmund Bjørklund et par dager før han skal motta prisen.

77-åringen tar ned et innrammet bilde fra veggen, av en stram og stolt ung gutt i konfirmasjonsdressen, oppstilt med resten av koret. Bildet er tatt for 63 år siden, og denne uken skal Bjørklund i begravelse til han som inntil nylig var den ene av to gjenlevende fra koret. Nå er det bare Bjørklund igjen.

Blunker til damene

– Den første gangen jeg opptrådte for noen var på trekkspill i 1949 på Gregerstua. Der danset de i beksømstøvler og strekkbukser. Det var andre tider før, ler musikeren og underholderen.

Å bli med i Hadeland Glassverks mannskor var en drøm som gikk i oppfyllelse for den unge Bjørklund, men bare tre-fire år etter var han i gang med eget danseband.

– Vi var to på trekkspill og én på trommer. To av damene i fanklubben vår – nå er de over 80 år – lever fremdeles. Jeg blunker til dem som i gamle dager når vi møtes, smiler han.

Eldste korgutt

Åtte ulike danseband har vært en del av Bjørklunds musikkhistorie. Han har også spilt i korps, på klarinett og altsaksofon, samt gitt undervisning på orgel.

Fremdeles er kulturlivet viktig for Bjørklund. Han er eldste gutt i Halvdan Svartes Guttekor, nå som formann på 9. året.

Utallige brylluper, dansefester, juletilstelninger, samt ulike arrangement for pensjonistene, har hatt – og har – gleden av Bjørklunds talenter. 32 oppdrag som entertainer hadde han bare i fjor.

– Jeg liker å glede andre, forklarer han enkelt, og legger til et Gluntan-sitat:

– Intet kommer i en lukket hånd.

Med Bjørnsen og Lillelien

I kommunens begrunnelse for prisen heter det blant annet:

«Kommunestyret har lagt merke til Sigmunds store og allsidige kulturengasjement gjennom mer enn 50 år. Sigmund har bidratt til stor inspirasjon, og til aktivt å fremme kulturlivet i Jevnaker. En kultur-allrounder som ruver i Jevnakers kulturliv.»

Bjørklund har bidratt til det lokale kulturlivet på en rekke områder. Han har vært speaker for store idrettsarrangementer og rikskonserter, vært pådriver for Jevnakerdagene, bygdeball og bingo, blant annet.

– Jeg har kost meg og drukket kaffe med Arve Tellefsen og Kaare Ørnung. Jeg har underholdt i lag med Erik Bye og Harald Heide-Steen jr. Jeg har gjort jobber sammen med Knut Bjørnsen og Bjørge Lillelien. Det er moro å tenke tilbake på.

Optimist

Bjørklund har gjennom karrieren sett store endringer i kulturlivet.

– Dugnadsånden har jo mer eller mindre forsvunnet, men med kulturskolene får jo barna flotte tilbud.

Han ser optimistisk på framtidens lokalkultur, og når det gjelder prisen for eget engasjement er han stolt og glad.

– For å si det med Prøysen: «Je kjinner en klædd i bringa».

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags