GRINDVOLL: Lunner revy- og teatergruppe har gitt årets revy det kledelige navnet «Den som lever får le». Og latteren satt virkelig løst under fredagens revy-premiere på Skogglimt.
I løpet av et show på to og en halv time fordelt på to akter, brøt publikum ut i spontane latterkuler titt og ofte. Det var med andre ord ingen tvil om at årets tekstforfattere Mette og Viggo Bråthen, Jan Erik og Roar Kalvsjøhagen, Marthe Ohren og Mari Lunder, traff godt med årets sketsjer. De fem på scena formidlet det hele med stor overbevisning: Marthe Ohren, Mari Lunder, Viggo Bråthen, Roar og Jan Erik Kalvsjøhagen.
Godt oppdatert
Det er åpenbart at revygjengen er glødende opptatt av hva som rører seg i bygda. Som en helstøpt lokalrevy skal, inneholder «Den som lever får le» en romslig porsjon med nettopp helt lokale poeng.
Bråthen kunne opplyse i november at revytekstene var ferdig skrevet. Gruppa har likevel klart å få med morsomheter basert på helt ferske nyheter. Som i forestillingens andre nummer, hvor Bråthen og far Kalvsjøhagen samtaler om sketsjene som er strøket fra showet. Det innebærer blant annet et lite spark til Gran-ordfører Willy Westhagen om at det er «fort gjort å prate på seg en ekstra bom».
Lokalpolitikerne, særlig ordførerne i Lunner og Gran, blir parodiert flere ganger. I «Motgift» stiller Bråthen som prest. Han tar imot Harald Lunner (Jan Erik Kalvsjøhagen) og Willy Gran (Roar Kalvsjøhagen) som møter opp på kirkekontoret for å snakke om en mulig ekteskapsinngåelse. Det viser seg at begge parter har sine tvil.
Et av revyens høydepunkter, kanskje særlig for en lokaljournalist, er andre akts første nummer «Westhagen Airways». Et blikk inn i et «helt vanlig» møte i Gran kommunestyre. Hvor ordfører Willy, Roar Kalvsjøhagen, naturligvis møter opp i pilotantrekk, etter en forsinkelse i lufta. Møtet byr på ei kjent hånd i været og noe turbulens.
Bom og sykehjem
Årets revy tar selvsagt turen innom riksveg 4 og bom. Skuespillerne stiller spørsmål ved når vegen egentlig vil stå ferdig, og tar bompengesaken videre. Hva med å bytte ut ordførerkjedet med ei krone på hodet – for å symbolisere pengene som må betales inn?
Leonard Cohens kjente «Hallelujah» blir til «Harestua» når nytt sykehjem i Lunner kommune er tema. Hadelands egen redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen, spilt av Mari Lunder, får et interessant møte med en misfornøyd hytteeier på «Myllen», spilt av Viggo Bråthen.
Kvintetten imponerer med evnen til å både huske og formidle tekster. Særlig Bråthen i sketsjen om identitetstyveri. Gjengen skal videre ha ros for å ha sydd sammen en forestilling som er godt balansert mellom lokale og ikke-lokale vitser. Mens lokalrevyer gjerne sverger til underbuksehumoren i litt for stor grad, er LURTs repertoar mer variert. Jo da, gjengen er innom både underlivssopp og potensmidler. Men, i en mer passelig dose.
Gjenkjennelige kompromiss i ekteskapet, mobil-service og frustrerende byråkrati hos Nav, unnskyld «Kav», er også ingredienser i revymåltidet.
Band med kontroll
Under fredagens premiere gikk overgangene mellom sketsjene tilsynelatende på skinner. Mye på grunn av bandet som binder forestillingen presist sammen med sine musikalske innslag. Paul Dæhlen er kapellmester og spiller tangenter, Øyvind Larsen spiller gitar, Tore Hvinden trakterer bass og Lars Lien er på plass bak trommene.
Revyen både starte og ender på samme vis: med tittelsporet «Den som lever får le». Sønn Kalvsjøhagen har skrevet ny tekst til kjente toner i musikallåta «Fame». Noe nervøsitet kunne skimtes da sangen ble sunget for første gang under premieren. Ikke alle tonene satt som de skulle og teksten var noe utydelig. Det låt derimot langt bedre i avslutningen.
Alt i alt er «Den som lever får le» verdt besøket. Revyen kunne allerede før premieren beskrives som en suksess. Innen klokka 17 fredag, var nemlig så mange som 1850 billetter solgt.
LES OGSÅ: Lokalrevy må sette opp ekstraforestillinger

BILDESERIE: Revy-premiere
Fornøyde tilhørere
Flere var oppe på scena etter endt premiere med ros og blomster til alle som har bidratt. Rigmor Nyland og datteren Grethe Brændhagen fra Roa, sa seg enig i rosen.
– Dette synes jeg var veldig bra, jeg lo mye undervegs, sa Grethe etter forestillingen.
– Jeg synes alt var moro, la Rigmor til. Begge har vært på flere av LURTs oppsetninger tidligere og kommer trolig igjen.
LURT satte opp sin første forestilling i 1987 og kan derfor feire 30-årsjubileum i år. Mari Lunder og Marthe Ohren har vært med alle disse årene. Det står det respekt av. Vi satser på 30 år til.
LES OGSÅ: LURT gir bomrabatt til Gran