Ruud Flem fikk dialektprisen

VERDIG VINNER: Leder i Hadeland Mållag, Reidun R. Sørensen delte ut prisen, som besto av et dreid kakefat, til dialektprisvinner Kari Ruud Flem.

VERDIG VINNER: Leder i Hadeland Mållag, Reidun R. Sørensen delte ut prisen, som besto av et dreid kakefat, til dialektprisvinner Kari Ruud Flem.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Kari Ruud Flem får "Dialektprisen for Hadeland" for sin store innsats for å fremme hadelandsdialekta gjennom mange år.

DEL

Dialektprisen ble delt ut av Hadeland Mållag for første gang i fjor. Da mottok Bjørn Liaklev prisen, blant annet for å ha samlet over 2.000 dialektord.

Søndag kveld fikk Kari Ruud Flem prisen, blant annet for sitt arbeid med å lage "Hadelandskalendarn", hvor hun bruker dialekta aktivt.

Siden 1980

Ideen til Hadelandskalendarn ble til i 1979, da Ruud Flem besøkte slektninger i USA. Vel hjemme fant Ruud Flem ut at hun ville ha med primstaven i kalenderen, og at teksten skulle skrives på hadelandsmål og oversetting til engelsk. I 1979 ble den første kalenderen laget, da for året 1980.

– De to første årene ble kalenderen gitt ut av historielaga på Hadeland, men etter to år ga kandidaten ut kalenderen alene, sa leder i mållaget, Reidun R. Sørensen da hun delte ut prisen.

Rådføring med gammelkara

– Nå sendes 20 kalendere over til USA hvert år. Stadig færre årbøker for Hadeland blir sendt over, fordi færre kan norsk. Da er det flott at kalenderen også har engelsk tekst, understreket mållagslederen.

Hun framhevet også at det å skrive på dialekt ikke alltid har vært like lett for Ruud Flem, selv om hun er født og oppvokst i Jevnaker.

– Når hun ble i tvil ringte hun en av gamlekarene og diskuterte hvordan ord og uttrykk burde skrives, sa mållagslederen.

Takket hjelperne

– Tusen takk for den fine prisen. Jeg har ikke fortjent den. Nå skal jeg prøve å skjerpe meg, og kanskje gå på dialektkurs hos Bjørn, sa Ruud Flem, som også benyttet anledningen til å takke hjelperne sine.

– Jeg har Helen Myrvoll som hjelper meg å skrive og stiller opp som sjåfør, og sønnen min Erling. Det hadde ikke vært noen kalender om jeg ikke hadde hatt så mange hjelpere, smilte Ruud Flem, som fikk et dreiet trefat som bevis på at hun er årets dialektprisvinner.

ath@hadeland.net

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags