Galskapen rår i Mohagen - har kjøpt gigantisbjørnen fra Urbane totninger

Blir hadelending: Isbjørnen har flyttet fra Oslo til Kapp på Toten. Nå går ferden videre til Hadeland.

Blir hadelending: Isbjørnen har flyttet fra Oslo til Kapp på Toten. Nå går ferden videre til Hadeland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

33.600 publikummere har sett denne isbjørnen på Kapp i sommer. Torsdag flyttet gigantbjørnen til Jaren, og vitsene satt løst da campingbilbutikkens nye maskot ankom torsdag.

DEL

JAREN: Sommershowet Urbane totninger trenger neppe inngående presentasjon, men for ordens skyld. Sommershowet spilles på Kapp, i år for 11. gang. I løpet av 65 forestillinger så hele 33.600 publikummere showet, og det betyr nok en rekord.

Skuespillere og musikere med Toten-tilhørighet drar showet, med Gustav Nilsen og Paul Håvard Østby som kanskje de mest kjente profilene.

Så til isbjørnhistorien. Ideen før årets show var at Håkon Skaug, alias Paul Håvard Østby, hadde skaffet seg et kjæledyr denne sommeren.

– Gustav (Nilsen red.anm.) hadde skrevet inn en elefant, men vi fikk ikke tak i en så stor elefant som han ønsket seg. Så kom han over isbjørnen, og teksten ble skrevet om. Det er storyen bak, forteller Trond Kjørlaug som er teknisk ansvarlig på Urbane totninger. Torsdag kom han til Hadeland med isbjørnen på lastebil.

– Han liker folk fra Innlandet, og har møtt mange hadelendinger allerede. Og er det flere ulv igjen på åsen her så kan han jo settes inn i den jakten også, sier Kjørlaug med et smil.

Brukes som maskot

Isbjørnen ble opprinnelig laget til en oppsetning på Det norske teateret. Det norske folkeeventyret Kvitebjørn kong Valemon ble spilt på scenen i hovedstaden i 2016.

Sommeren 2017 har den altså vært en attraksjon på Kapp, før den nå er solgt til SoliferPolar Norge som har sitt hovedkontor i Mohagen på Jaren. Bedriften selger bobiler og campingvogner, og galskapen har sin rot i seriøs forretningsdrift, bedyrer daglig leder Ola Heggen.

– Polar har en isbjørn i logoen. Vi fant ut at denne isbjørnen vil være en fantastisk maskot å ha med på messer for eksempel, sier Heggen. Første messeoppdrag er i september, på bobil- og caravanmesse på Lillestrøm.

– Vi har også tenkt å bruke bjørnen når vi har minimesse i forbindelse med Oktoberfestivalen, sier Mari Marthe Rækstad.

Får siste finpuss

For å få kolossen til å bevege seg trengs to lange personer, og kunnskap om å styre labber, munn og øyne på bjørnen med spakene inne i bjørnens hode. Bjørnen veier i seg sjøl rundt 100 kilo.

Den jobben tar Markus Dyrud og Pål Dalberg for hadelandsbedriften nå i høst. De to har hatt sommerjobb på Urbane totninger med blant annet bjørnemanøvrering. De to ble omtalt i Oppland Arbeiderblad tidligere i sommer.

Isbjørn Urbane Totninger Markus Dyrud og Pål Dalberg

Isbjørn Urbane Totninger Markus Dyrud og Pål Dalberg Foto:

– De kommer faktisk nedover for å stelle pels og pusse den slik at den blir så fin som den kan være, forteller Heggen entusiastisk. Han fikk prøve seg som bjørnefører i noen korte minutter torsdag, og er glad han kan overlate den jobben til noen som kan det.

– Det var rett og slett ikke enkelt, innrømmet han.

Heggen vil ikke ut med hvor mye bedriften har betalt for gigantbjørnen som ble fraktet med lastebil fra Toten til Hadeland.

– Det er en hemmelighet, sier han lurt.

REKLAME: SoliferPolar AS i Mohagen skal bruke bjørnen for å markedsføre butikken. - Det er moro med litt galskap innimellom, sier daglig leder Ola Heggen (til høyre i bildet).

REKLAME: SoliferPolar AS i Mohagen skal bruke bjørnen for å markedsføre butikken. - Det er moro med litt galskap innimellom, sier daglig leder Ola Heggen (til høyre i bildet).

Lurer du på hvordan isbjørnen virker? Se denne videoen fra Det Norske Teatret:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags