Spektakulært på Kistefos-Museet

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Kistefos-Museet åpnet for sesongen på spektakulært vis søndag. Tre enestående skulpturer ble avduket og to spennende utstillinger ble åpnet.

DEL

Det er aldri kjedelig når Christen Sveaas inviterer til åpning på Kistefos-Museet. Denne gangen sto godbitene nærmest i kø for gjestene.

Christen Sveaas har kjøpt inn hele tre nye skulpturer til sin fra før imponerende skulpturpark. Alle tre ble avduket på åpningen.

- Levende museum

Ettersom skulpturene er laget av to engelske kunstnere, ble de avduket av den engelske ambassadøren i Norge, David Powell. Publikum fik se tre praktfulle skulpturer.

Først ble kunstneren Tony Craggs to skulpturer avduket, "I'm Alive" og "Bent of Mind". Tony Cragg har også laget skulpturen "Virvelsøyle", som står på Kistefos-Museet fra før.

– Dette er et bemerkelsesverdig museum og jeg må få lov til å komme med en hyllest til de som har etablert dette museet. Det er et levende museum som vi bare kan nyte, sa en hengiven ambassadør.

Tony Cragg ble oppfordret til å si noe om sine kunstverk, men han kunne ikke bidra med noen tolkning.

– Jeg prøver å finne fram til unødvendige ting som befinner seg mellom to kjente og nødvendige ting, som for eksempel en stol og et bord. Jeg har egentlig ingen ting å forklare. Heller ikke å beklage, kommenterte han.

Fem tonn

Den siste skulpturen som ble avduket var også den mest spektakulære. Petroc Dragon Sesti står bak den fem tonn tunge skulpturen "Energy/Matter/Space/Time".

I den finner man klare referanser til Kistefoss sine røtter: Vann, kraft og oppdrift. I tillegg er den spennende å se på, med sin levende roterende søyle i midten. Dette ligger an til å bli årets publikumsfavoritt.

– Den passer fint inn her på dette vakre stedet. Jeg ber dere om å se på den flere ganger. Den forandrer seg nemlig hele tiden, fortalte kunstneren.

– Jeg er veldig glad og stolt over å ha fått disse skulpturene hit. Den siste symbolisere noe helt annet og jeg håper den kan bli en attraksjon, sa Christen Sveaas, som strålte som en sol hele dagen gjennom.

Fylkesordfører

Etter at skulpturene var avduket, var det klart for åpning av to kunstutstillinger. Den første ble åpnet av fylkesordfører Audun Tron. Det er en utstilling som har fått navnet "Bak vinduet - Norske interiører fra Tidemand til Tandberg". Det er en utstilling som er viet interiørmalerier utført av kjente, norske kunstnere.

Til å åpne den siste utstillingen, hadde museet fått tak i Malcolm McLaren. Mannen som sies å være pønkens far. Utstillingen tråkker på helt nye stier, men drar samtidig linjer tilbake til papirproduksjonen som en gang var på Kistefoss.

Det var nemlig papirmasse til aviser og magasiner som ble produsert på Kistefoss, og utstillingen viser 11 kunstneres forhold til aviser og magasiner.

Utstillingen spenner så vidt som fra Edvard Munch til Andy Warhol. dessuten inneholder utstillingen et portrett av nevnte McLaren, laget av Jan Walaker, som også har det kunstneriske ansvaret for utstillingen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags