Habiba (13) har designet NM-votten

Publisert

– Det går ikke an å velge, egentlig, sa Randi Eek Thorsen.

Hun var mektig imponert over elevene på Gran ungdomsskole som har tegnet mønsterforslag til den offisielle NM-votten. Juryen, som har bestått av Inge Lauwers, Marta Tuff, Kari Hestnes, Karen Dynna og Randi Eek Thorsen, måtte likevel gjøre et valg.

Det falt på en vott designet av 13 år gamle Habiba Batool Ahmad. Hun går i 8. klasse på Gran ungdomsskole. Hun forteller at hun ikke har strikket noe særlig. Før nå. Etter at hun tegnet mønster til NM-votten har hun gått i gang med å strikke lue i samme mønster.

Habiba flyttet til Norge for tre år siden, og stortrives på Gran ungdomsskole.

Habibas mønster er også laget i luevariant.

Habibas mønster er også laget i luevariant. Foto:

– Det var moro å vinne denne konkurransen. Jeg har jobbet mye med oppgave, både på skolen og hjemme. Jeg har laget mange utkast, gjort feil eller vært misfornøyd, kastet dem og begynt på nytt, forteller Habiba.

På vottemønsteret ser vi blant annet en skiløper, men det innrømmer Habiba at hun ikke er spesielt glad i å holde på med.

– Jeg har prøvd, men ikke veldig mange ganger, sier hun.

Nytt og tradisjonelt

Randi Eek Thorsen er leder i komité for kultur og seremoni under NM på Lygna. Hun takket Gran kommune, den kulturelle skolesekken ved Marta Tuff og øvrige samarbeidspartnere de har hatt for å få fram NM-votten.

Juryen la vekt på at vinnervotten helst skulle både ivaretar tradisjon, og inneholde noe nytt.

Habiba Batool Ahmad (13) har designet NM-votten 2017. Premien var boblejakka hun har på seg på bildet. Her sammen med vårt lokale skihåp Barbro Kvåle.

Habiba Batool Ahmad (13) har designet NM-votten 2017. Premien var boblejakka hun har på seg på bildet. Her sammen med vårt lokale skihåp Barbro Kvåle. Foto:

– Vi synes elevene har vært veldig flinke til å løse oppgaven. Det er lett å se at dere har vært på museet for å se hva som er tradisjonelt uttrykk på en strikkevott. Noen har fått med både traktor, ku og søsterkirkene. Den vi valgte synes vi har tradisjon, og samtidig representerer noe vi aldri har sett før. Etter hvert som vi jobbet med det var vi enige om at denne ville folk huske, og vi håper votten får navnet Lygna, sa Eek Thorsen da hun hadde røpet juryens avgjørelse.

Elevene som har deltatt i strikkeprosjektet ved Gran ungdomsskole sammen med lærer, rektor og jury.

Elevene som har deltatt i strikkeprosjektet ved Gran ungdomsskole sammen med lærer, rektor og jury. Foto:

Skiløper

Votten består av en skiløper og ei stjerne. Juryen framhevet skiløperen spesielt. Den kan være en skiløper som skøyter eller går fiskebein, eller en hopper i bokløvstil. Den ser på mange måter ut som den går inn i en soloppgang, eller landskap. Snøstjerna kan nesten se ut som en medalje.

– Derfor er dette vinnervotten, sa Thorsen.

Habiba fikk ei dunjakke i offisiell NM-design som premie for innsatsen, og ikke minst hilse på vår lokale skiambassadør Barbro Kvåle. Hun er på landslaget, og håper å stille på startstreken på Lygna i februar.

- Jeg syntes votten var veldig fin. Både tradisjonelt mønster, men også noe helt moderne med farger. Skikkelig stilig og fint med en skiløper som fokus, sier Barbro Kvåle til Hadeland.

Blir stilt ut

Juryen med flere har strikket votter ut fra elevenes mønster for å visualisere hvordan de vil bli i virkeligheten. Vottene vil bli stilt ut under NM på ski, og også på Granstunet før jul.

VINNERVOTTEN: Dette er den offisielle NM-votten.

VINNERVOTTEN: Dette er den offisielle NM-votten.

Juryen gikk altså for Habibas NM-design, og håper mange tar utfordringen med å strikke sin versjon av denne før NM på Lygna i februar. Samtlige mønstre vil bli tilgjengeliggjort i lokale garnbutikker.

Alle elevene ble hedret med en gratis kinobillett som takk for innsatsen. Det vanket også kake på elever, lærere og jury.

Artikkeltags