Tar sats med Wirkola og nedslag med Lahlum

VÅRPRGRAMMET KLART: Amund Bø i Steinhusets Venner kan by på alt fra Brahms til Lahlum.

VÅRPRGRAMMET KLART: Amund Bø i Steinhusets Venner kan by på alt fra Brahms til Lahlum. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Steinhusets Venner er klar med sitt sitt vårprogram, og tar avsats med norsk skihistorie på sitt beste.

DEL

Steinhuset blir trolig fullsatt når forfatter og folklorist Thor Gotaas kommer 31. januar med foredraget «Før og etter Wirkola». Dette er også er tittelen på hans populære bok om skihopping i Norge fra 1940 fram til 1990.

– Boka er skrevet med Gotaas' blikk for det seriøse og kuriøse, ikke bare for prestasjoner som ga store pokaler og gjeve medaljer, men også for skihoppingens sjel, heter det i Steinhusets Venners presentasjon av programmet.

Hopphistorie er det også fullt av på Hadeland, med Lars Grini som første mann over 150 meter som høydepunktet.

Klassiske toner i middelalderhuset

Vårprogrammet fortsetter med klassisk musikk. Først med Sveinung Bjelland på piano og Bjarne Magnus Jensen på fiolin, 14. februar.

– Dyktige musikere som har plukket det beste av det beste, forteller Amund Bø i Steinhusets Venner. 

22. mars står pasjonsmusikk fra barokken på programmet. Da kommer kvartetten Linnéa Sundfær Haug, sopran/blokkfløyte, Ingeborg Aadland, sopran, Thomas Schoofs Melheim, basslutt og Kristine Rustad, viola da gamba.

Akevitt og krim

13. april er akevittens dag, og til Steinhuset kommer Ingvar Hage i Norske Akevitters Venner. «Poteter, prester og brennevin» er tittelen på foredraget, og her vanker det også smaksprøver.

Vårprogrammet avsluttes 2. mai med «Krimkonsert» med ensemblet Traktor og forfatter Hans Olav Lahlum.

Lahlum, som besøker Steinhuset for første gang, skal lese fra sin siste bok «De fems tegn», tonesatt med krimmusikk framført av Gunnar Flagstad, Kristin Fyrand Mikkelsen, Morten Jota Kristiansen, Sissel Morken Gullord, John Iver Knutzen og Johannes Skyberg.

Installerer brannalarmanlegg

Det skjer også andre ting i Steinhuset framover. Aasmund Olavsson Vinje ble født i 1818 og døde på Sjo på Granavollen i 1870. 200-årsjubileet for hans fødsel markeres også i Gran, og Vinjejubileet åpner i Steinhuset 14. mars.

Steinhuset har ellers blitt tatt mer i bruk, og Amund Bø kan blant annet fortelle at de har konfirmasjonsbestillinger helt fram til 2020.

De står også foran installering av brannalarmanlegg med direkte varsling, som de har fått pålegg om. Kostnaden er på 150.000 kroner og de har fått støtte fra Riksantikvaren og forsikringsselskapet, forteller Bø. 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags