Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren Thor Gotaas til Steinhuset

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

Vi har gammeldags vinter med snø og kulde, vi har mange mil med oppkjørte flotte skiløyper, men hvor er hoppbakkene. I hoppsportens gullalder i Norge, 1940 til 1990, hadde hver grend sin hoppbakke med stor aktivitet. Vi har fortsatt hoppere som tar gull og hevder seg i verdenstoppen, men breddeaktiviteten er borte.

Onsdag 31. januar kommer forfatteren og folkloristen Thor Gotaas til Steinhuset og forteller fra to av sine bøker.

«Før og etter Wirkola» er norsk skihistorie på sitt beste, slik bare Gotaas kan formidle det.

Vi får kjente og ukjente historier om mange av stjernene som Bjørn Wirkola, Toralf Engan, Torgeir Brandtzæg, Roger Ruud med flere. Gotaas legger også vekt på det seriøse og det kuriøse ved skisporten, ikke bare topprestasjonene som ga gull og heder.

Kvelden gir også plass til boka «Fjerdingslien», hvor Gotaas formidler livet til tre generasjoner fra en husmannsplass i Nordre Land. Her bodde samme familie fra omkring 1840 til 1973. Dette er en unik fortelling fra fortidas hverdagsliv i Bygde-Norge, som egentlig ikke er så lenge siden. Beboerne hadde ikke vei, fikk heller ikke innlagt vann eller strøm, og likte å holde på gamle skikker. De ugifte brødrene Syver, Johan og Kristian Fjerdingslien var de siste som bodde på stedet.

Kommentarer til denne saken