Gener og etikk i Steinhuset

Ole Johan Borge i bioteknologirådet kommer til Steinhuset for å holde foredrag.

Ole Johan Borge i bioteknologirådet kommer til Steinhuset for å holde foredrag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag 18. oktober kommer direktøren i Bioteknologirådet, Ole Johan Borge, til Steinhuset.

DEL

– Vi har kalt foredraget «Gener, muligheter og etikk». Det er et spennende, men også utfordrende tema, sier Amund Bø i Steinhusets Venner.

– Tenk deg at du trenger en ny bukspyttkjertel, men at den du blir tilbudt har blitt utviklet i en gris. Kjertelen består av celler fra menneske, men du må regne med å få med noen griseceller på kjøpet. Ved Salk Institue i USA har de klart å dyrke menneskelige bukspyttkjertler i griser. Forsøket ble imidlertid avsluttet etter 28 dager, og ingen kjertel utviklet i gris er overført til et menneske. Men, dette er i høyeste grad mulig. Bare i Norge står det hele tiden rundt 400 pasienter på venteliste for organtransplantasjon. Bare lover og etikk kan sannsynligvis hindre, hvis ønskelig, en utvikling som nevnt over, skriver Steinhusets Venner i en pressemelding om arrangementet.

I Norge er det Bioteknologirådet som skal hjelpe oss med kunnskap og vurderinger innen dette vanskelige feltet.

Bioteknologirådets mandat er å være et rådgivende og frittstående organ for forvaltningen som særlig skal vurdere og drøfte prinsipielle eller generelle spørsmål knyttet til bioteknologi og genteknologi, herunder samfunnsmessige og etiske spørsmål.

Bioteknologirådets styre ledes av Kristin Halvorsen og direktør er Ole Johan Borge. Det er altså direktøren som tar turen til Steinhuset 18. oktober. Han har har doktorgrad innen stamcelleforskning, og har tidligere jobbet hos Innovasjon Norge.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags