KALVSJØ: Etter en grundig avsteming om prisen på boka, stilte folk seg i kø for å kjøpe Stein Buans siste.

Folkets Hus på Kalvsjø er for lengst revet. Det var heller ikke «Kesji-Blakken» som suste forbi da lørdagens bokslipp startet, men det går da alltids et tog. I blant.

Iblant dukker det også opp ei ny bok fra Stein Buans side. Med sidespor, stasjoner, passasjerer – og et underliggende, fast sporelement.

«Slikt å gjøre, slikt å føre (med Jonas Gahr Støre)» er tittelen på boka. Den handler om arbeiderbevegelsen før, nå og (kanskje) i framtida. Lørdag ble boka presentert like ved gresstuster og små jordhauger som er igjen etter arbeiderbevegelsens fyrtårn på Kalvsjø.

Duskregn og flatt novemberlys la ingen demper på folketilstrømingen.

Ekte bevegelse

– Det er trafikkaos på Kalvsjø. Det er dobbelt så mange folk som jeg hadde trudd på forhånd, sa Buan.

Han tilegner boka den ekte delen av arbeiderbevegelsen, som han kaller det.

Ei slipsprydet forside, med bøtte og mopp som «prikker» i det blå på slipset, er myntet på det de fleste venter blir Norges neste statsminister. Hvis Erna går.

– Boka beskriver også min sorg over arbeiderbevegelsen, sa Buan.

Lange linjer

Stein Buan er glad i linjer. Lanseringssted for bok var ikke tilfeldig valgt, han var med foreldrene på «Huset», beskrevet i «Gerhardsenlandet», som han ga ut for ti år siden.

– Boka er et sammensurium av sjangerblandinger, intervjuer, reportasje og blant annet med en ganske bred, historisk omtale av arbeidersamfunnet Jevnaker, fortalte Buan.

Tidligere klubbleder ved Jøtul, Martin Lekøen, er intervjuet om Gahr-familiens eierskap av bedriften.

Buan beskriver det skatteplanlagte sosialdemokrati, for de som har muligheter til slik.

– Jeg har blitt kalt sosialnostalgisk, men mener vi kan lære av historie.

Buan har det historiske perspektiv vinklet nedenfra. Askeladden fant og tok vare på. Han hadde slikt å gjøre og slikt å føre.

– Litt kjeft kan det vanke og det får jeg tåle, sa Buan. Rundt 60 personer møtte fram og lagde signeringskø, etter at bokpris var vedtatt ved avstemning. Det kommer både forfatter og lesere til gode.