Stor åpningshelg på Hadeland denne helgen

SOMMERUTSTILLING: Edith Bental Skjeggestad skal stille ut navneduker i Sysselgården denne sommeren.

SOMMERUTSTILLING: Edith Bental Skjeggestad skal stille ut navneduker i Sysselgården denne sommeren. Foto:

Hadeland Folkemuseum, Sysselgården, Glasslåven og Kistefos-Museet har alle spennende åpninger denne helgen og bidrar til å fylle en solid godtepose for alle kulturinteresserte.

DEL

Lørdag 25. mai åpner sommersesongen hos Sysselgården og dåpstradisjons-museet.

– Denne dagen blir det også kafé med hjemmebakst og åpent i butikken, der det er mange nyheter. I tillegg åpner sommerutstillingen, forteller Ann Therese Ekeren Skari i en pressemelding.

Dåpstradisjon-Sysselgården er tildelt Norsk kulturarvs utmerkelse Olavsrosa for blant annet bevaring av den tekstile kulturarven.

 – Det er derfor ekstra moro å presentere årets sommerutstilling. Nemlig Edith Bental Skjeggestads samling av Navneduker, forteller Ekeren Skari.

Edith Bental Skjeggestad er fra Dovre og har førsteamanuensiskompetanse etter vurdering av kunstnerisk virksomhet. Hun har blant annet vært faglærer og universitetslektor innenfor design, tekstil og broderi. I tillegg til faglig-pedagogisk virksomhet har hun skrevet flere lærebøker, hatt designoppdrag, utsmykningsoppdrag og andre tekstile oppdrag for både for institusjoner og privat.

Hun har designet og utført kirketekstiler og hennes hovedfagsoppgave omfattet en undersøkelse av skolefaner og symbolbruk i forhold til heraldikk. Hun har designet og utført 20 faner og banner for skoler, musikkorps og organisasjoner.

Opdahl i Glasslåven

Lørdag er også dagen da Glasslåven åpner en ny og spennende utstilling, med den anerkjente kunstneren Ørnulf Opdahl. Han er blant annet kjent for å ha vært kunstlærer for dronning Sonja.

– Ørnulf Opdahl har holdt på i mange år, og er stor i kunstverdenen. Vi er utrolig glade for at han kommer hit. Tidligere har det vært mange kunstnere fra Østlandet her, men nå utvider vi horisonten. Opdahl er fra Godøy utenfor Ålesund, forteller daglig leder Hilde Nyeggen Martinsen ved Glasslåven.

ÅPNER UTSTILLING: Ørnulf Opdahl åpner utstilling i Glasslåven førstkommende lørdag.

ÅPNER UTSTILLING: Ørnulf Opdahl åpner utstilling i Glasslåven førstkommende lørdag. Foto:

Ørnulf Opdahl er født i 1944 og hadde sitt gjennombrudd i 1960-årene med figurative bilder med en viss abstrahering.

Karin Hellandsjø skal holde åpningstalen, og hun kjenner Ørnulf Opdahls kunstnerskap svært godt.

– Hun sitter i styret til kunstsenteret og er en fantastisk støttespiller for meg som daglig leder og en ressurs for Glasslåven med sin lange erfaring fra kunstfeltet, sier Nyeggen Martinsen.

MALERI: Dette maleriet heter Det siste lyset, og et av maleriene Ørnulf Opdahl skal stille ut i Glasslåven.

MALERI: Dette maleriet heter Det siste lyset, og et av maleriene Ørnulf Opdahl skal stille ut i Glasslåven. Foto:

Maren Selvaag skal spille på utstillingsåpningen. Hun kjenner Glasslåven godt, og var blant annet involvert i utvelgelsen av piano til kunstsenteret.

Skråblikk på museets samlinger

Ikke langt unna, på Hadeland Folkemuseum, er det åpning av utstillingen «Hvordan kom du hit?». Utstillingen er et skråblikk på samlingene, og åpningen skjer søndag 26. mai.

Denne dagen er det også Barnas museumssøndag, Det blir blant annet mange aktiviteter knyttet til utstillingen, og det blir selvsagt servert forfriskninger. Museumskafeen er også åpen denne dagen.

Kistefos-Museet på Jevnaker har også stor åpning søndag. De har fått næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å åpne årets sesong. «Polkadottdronningen» Yayoi Kusama er kunstneren bak årets skulptur; «Shine of Life». Utstillingen «Tempo tepo tempo» vises i kunsthallen. Den mye omtalte kunstbrua Twist åpner senere i år.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags