UKM på landsbasis er et nettverk av festivaler/arrangementer, hvor det sosiale vektlegges i større og større grad. Tidligere var det et sted for ungdommer som utøver kultur, men nå er ungdom med i alle ledd, også på arrangørsiden.

– UKM er et sted hvor man kan utvikle seg, få inspirasjon fra andre og ikke minst et møtested for de unge, forteller Ida Marie Helmen som er en av de fire jentene arrangør-gruppen.

Bildeserie

Bildeserie: Fylkesfinalen i UKM 2017, del 1

Ulike sjangere

Ønsker du å delta under UKM, kan du melde deg på via ukm.no. Det er det flere som har gjort allerede. Noen deltar med kunst, sang eller teater og andre deltar med andre ting.

– I år satser vi litt ekstra på deltakerne på arrangørsiden, det vi kaller «unge arrangører» (UA). Mange ungdommer er engasjerte, har lyst til å delta i det fellesskapet som UKM er uten selv å stå på scenen eller på andre måter vise seg fram. Som ung arrangør har man mulighet til dette. Man får også verdifull erfaring innenfor produksjon, som kan være nyttig å ha med seg videre. Ikke minst setter ungdommenes egen deltakelse som arrangører preg på hvordan UKM til sjuende og sist blir. Dette er viktig for oss i UKM. Ungdom vet best hva ungdom vil ha, sier UKM-ansvarlig for Lunner og Gran, Inger Greftegreff Frydenlund

– Det er det som er så fint med UKM, man kan gjøre akkurat hva man vil. Det er jo ikke alle som trives like bra på scenen, og her har jeg mulighet til å være med uten nødvendigvis å opptre, sier Pia Salminen (17).

Ida Marie legger vekt på at UKM ikke er en konkurranse, noe kanskje ikke alle er oppmerksom på. Hun forklarer at det ikke er et show hvor den beste kommer videre, men hvor både kreativitet og nytenking verdsettes.

Bildeserie

Bildeserie: Fylkesfinalen i UKM 2017, del 2

Mange muligheter

De unge arrangørenes største oppgave er å rekruttere ungdommer til UKM. Derfor ønsker de gjerne at alle som har lyst til å være med, melder seg på.

De framhever at man ikke må stå på scenen hvis en ikke ønsker det. UKM er opptatt av mangfoldet, og dersom du har en poet i magen, lager trefigurer eller presser blomster for den sak skyld, så er du like velkommen som de som spiller i band eller danser på scenen.

Bildeserie

Bildeserie: Fylkesfinalen i UKM 2017, del 3

Det er også behov for scenearbeidere og folk som vil prøve seg som journalister under selve arrangementet.

Påmeldingsfristen er mandag 15. januar, og selve UKM for Gran og Lunner er i Hadeland kultursal lørdag 10. februar. Jevnaker har UKM sammen med Ringerike, og der er påmeldingsfristen 19. januar.